Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordne temperature
  • 06.06.2024. 18:00

Barem jedna od sljedećih pet godina bit će najtoplija ikada zabilježena?

Iza nas je 12 mjeseci uzastopnog rasta prosječne površinske temperature. Planet nam pokušava nešto reći, ali čini se da ne slušamo, poručio je glavni tajnik UN-a, António Guterres.

Foto: Maja Celing Celić
  • 303
  • 38
  • 0

Svibanj 2024. je na globalnoj razini 12. uzastopni mjesec s prosječnom površinskom temperaturom zraka 0.65°C iznad prosjeka 1991. – 2020., što je rekordna vrijednost, priopćila je Copernicus služba za klimatske promjene Europske komisije. 

Dvanaestomjesečni niz potvrđen je u isto vrijeme kada Svjetska meteorološka organizacija (WMO) i Meteorološki ured Ujedinjenog Kraljevstva objavljuju ažurirane godišnje do dekadne klimatske prognoze za blisku budućnost, odnosno razdoblje 2024.-2028. Ovo izvješće pizmeđu ostaloga pokazuje da postoji 80 posto vjerojatnosti da će prosječna godišnja globalna temperatura premašiti 1,5°C iznad predindustrijskih razina tijekom barem jedne od sljedećih pet godina, nadmašivši 2023. koja je trenutno najtoplija ikad zabilježena. 

Također, postoji 47% vjerojatnosti da će prosječna globalna temperatura tijekom cijelog petogodišnjeg razdoblja 2024.-2028. premašiti 1,5 °C iznad predindustrijske ere, što je porast od 32% u odnosu na prošlogodišnje izvješće za razdoblje 2023-2027.

Rušimo rekorde i žanjemo vjetar

"Protekle godine je svako okretanje stranice na kalendaru povećavalo vrućinu. Planet nam pokušava nešto reći, ali čini se da ne slušamo. Rušimo globalne temperaturne rekorde i žanjemo vjetar. Klimatska kriza traje. Sada je vrijeme za mobilizaciju, djelovanje i postizanje rezultata", poručio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda, António Guterres. 

"Šokantno je, ali ne iznenađujuće da smo dosegli niz od 12 mjeseci. Iako će ovaj slijed rekordnih mjeseci na kraju biti prekinut, klimatske su promjene i dalje prisutne, i nema naznaka pomaka u takvom trendu", izjavio je Carlo Buontempo, direktor Copernicusa naglasivši kako živimo u vremenima bez presedana, ali i da imamo do sada neviđene metode u praćenju klime što pomaže u komuniciranju s javnosti. 

Što je obilježilo svibanj 2024.?

  • Globalna prosječna temperatura za svibanj 2024. bila je 1.52°C iznad predindustrijskog prosjeka 1850. – 1900., što je 11. uzastopni mjesec (od srpnja 2023.) na ili iznad 1.5°C.
  • Globalna prosječna temperatura u posljednjih 12 mjeseci (lipanj 2023. – svibanj 2024.) najviša je zabilježena, s 0.75°C iznad prosjeka 1991.–2020. i 1.63°C iznad predindustrijskog prosjeka 1850.–1900.
  • Prosječna europska temperatura za svibanj 2024. bila je 0.88°C iznad prosjeka za svibanj od 1991. do 2020., što je bio treći najtopliji svibanj zabilježen za ovaj kontinent.
  • Svibanj 2024. bio je kišniji od prosjeka u većem dijelu Islanda, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, središnje i većeg dijela jugoistočne Europe, sjeverno od Pirenejskog poluotoka i zapadne Rusije. Obilne kiše dovele su do raširenih poplava i povezanih šteta u Njemačkoj, Beneluksu i Italiji, između ostalih regija.
  • Veći dio Pirenejskog poluotoka, jugozapadne Turske i velike regije u istočnoj Europi, uključujući južnu Fenoskandiju i baltičke zemlje, bili su sušniji od prosjeka.
  • Prošli je mjesec bilo vlažnije od prosjeka u dijelovima SAD-a i Kanade. U jugozapadnoj Aziji, Afganistan je doživio iznimne oborine i poplave. Tajfuni su zahvatili Japan, sjeverne Filipine i južnu Kinu. Daljnja vlažnija područja od prosjeka uključuju dio Australije i jugoistočnu Afriku. U južnom Brazilu padale su obilne oborine koje su pogoršale teške poplave u travnju.
  • Uvjeti sušniji od prosjeka zabilježeni su u sjevernom Meksiku, regijama SAD-a i Kanade, gdje su izbijali požari na otvorenom, kao i diljem Azije, u većem dijelu Australije, južne Afrike i Južne Amerike.

Tagovi

Rekordne temperature Klimatska kriza Klimatske promjene Svibanj 2024 Najtopliji mjesec Dvanaestomjesečni niz Copernicus


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.