Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.11.2023. 14:00

Blagdan sv. Martina mora se dostojno proslaviti jer je za svaku kap vina uloženo puno truda

Sutra, a ponegdje još i u nedjelju može biti pojave slabog mraza. Savjetujemo da se biljke osjetljive na niske temperature unose na toplija mjesta.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.213
  • 113
  • 1

Tijekom proteklih sedam dana u cijeloj je zemlji bilo je iznadprosječno toplo, pa je i akumulacija topline bila veća od prosjeka za 50 do 60 posto, Dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 19℃, sjeverozapadu 20℃, istoku 23℃, a uz Jadran do 24℃, Bilo je i pojave slabog mraza, te se temperatura pri tlu tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Gospiću i Daruvaru na -2℃, a u Varaždinu na -3℃.

Tlo je bilo vrlo vlažno, što znači da se na lokalitetima uz vodotoke rijeka, u depresijama, ali i na parcelama gdje su odvodni kanali zapušteni, zasitilo do poljskog vodnog kapaciteta. Duboka obrada na takvim tlima nije se mogla obavljati. Ukupno je izmjereno na istoku 11 do 47 mm, sjeverozapadu 31 mm do 56 mm, u gorju 89 mm do 117 mm, a uzduž Jadrana 26 do 119 mm kiše.

Kako smo u prvoj polovici proteklog mjeseca bili nezadovoljni akumulacijom vode u tlu, sada se iz tjedan u tjedan vlažnost znatno mijenja. Ozime ratarske kulture više ne trpe od nedostatka, ali još uvijek na istoku i sjeverozapadu ne i od viška vode u tlu. Ako spomenemo da je temperatura sjetvenog sloja proteklog tjedna narasla na istoku i sjeverozapadu i do 17℃, slobodno zaključujemo kako su hidrotermički uvjeti za rast i razvoj ozimih kultura trenutno vrlo dobri.

Već sutra ujutro, te i u nedjelju, jutra će na kopnu biti hladna s temperaturama pri tlu ispod točke smrzavanja. Plastenike i staklenike treba noću zatvarati. No, vjerojatnost za kišu idućih je dana velika. Količine u dva dana vikenda u cijeloj zemlji ipak neće prelaziti 10 mm. Dani će početkom i sredinom tjedna biti djelomično sunčani s promjenljivom naoblakom. Dnevne će temperature zraka početkom tjedna narasti na istoku i sjeverozapadu do 15℃, a jutarnje se spustiti samo na 5℃. Akumulacija topline ponovno će biti veća od prosjeka. Vjerujemo da će i tlo u nizinama biti umjereno vlažno. Traktori će moći obavljati duboku obradu tla.

Vjerojatnost za kišu krajem tjedna raste. Očekivane količine od 10 mm do 20 mm na istoku i sjeverozapadu, a 30 mm do 40 mm u gorju i uzduž Jadrana zaustavit će sve planirane radove na otvorenom. Osjetno će i zahladnjeti, te očekujemo dnevne temperature zraka niže od 10℃. Tijekom ranih jutarnjih sati ponegdje može biti i pojave slabog mraza.  

Relativno suhe dane u tjednu koji dolazi svakako treba iskoristiti za zaštitu voćaka od divljači. Voćarima savjetujemo da se osušeni plodovi što prije skinu s grana. Te suhe plodove zovemo mumijama i upravo su oni prijenosnici bolesti zvane monilija. Još uvijek nije kasno da se obavi jesenska gnojidba vinograda i voćnjaka. No, neka Vam ne bude teško i da pregledate odvodne kanale, te ih po potrebi očistite.   

Najava mraza kako u gorju, tako i na zapadu, ali i na istoku Hrvatske signal je da biljke osjetljive na niske temperature polako unosimo na toplija mjesta, a one koje ostaju na otvorenom prekrijemo kukurozovinom, papirom ili nekom folijom.  

Podsjećamo sve ljubitelje dobre kapljice da je sutra blagdan sv. Martina. Krštenje mošta u vino sv. Martin mora dostojno obaviti. Guske su nezaobilazni dio sutrašnjeg jelovnika. I tako, već od nedjelje uživat će se u ovogodišnjem mladom vinu.  Živjeli!


Tagovi

Agr prognoza Kiša Mraz Vlažno tlo Zaštita Sveti Martin Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]