Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.01.2024. 15:00

Blagdan sv. Vinka predstavlja i početak radova u vinogradima, a kako će vrijeme poslužiti?

Neka nas pojava snijega u petak ne iznenadi, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. A u danima prve polovice idućeg tjedna?

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.131
  • 70
  • 0

Dani nam istinu brzo prolaze, pa vjerujemo kako je korisno u nekoliko rečenica spomenuti oborine i temperature tijekom prosinca, a što je itekako važno za prezimljavanje ozimih kultura. Srednja mjesečna temperatura zraka bila je veća od prosjeka u Varaždinu za 2.8℃, a u Osijeku i za 3.1 ℃.

Ukupno izmjerene količine oborine u Zagrebu i Križevcima bile su veće od prosjeka i za 66 posto. Međutim, na istoku su mjesečne količine bile unutar prosječnih višegodišnjih vrijednosti, pa je tlo bilo uglavnom umjereno vlažno. Iz navedenog lako zaključujemo kako su ozime kulture imale dovoljno vlage u tlu, ali ratarima iznadprosječna toplina nije bila po volji, jer u fazi jarovizacije ozimim kulturama ipak treba hladnih dana. 

Proteklih sedam, konačno smo dočekali toliko priželjkivane hladne dane. Tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu se temperatura spustila u Zadru na -4℃, Varaždinu -13℃, a u Osijeku na -14℃. Vjerujemo kako šteta od spomenutih temperatura na ozimim ratarskim kulturama nema, jer one podnose znatno niže vrijednosti od navedenih.

No, šteta sigurno ima na povrtlarskim kulturama uzduž Jadrana koje se uzgajaju na otvorenom. Proteklih se dana i duboko izorano tlo smrzavalo, Zbog odmrzavanja ono mijenja strukturu, što znači da će u proljeće biti praškasto.

Tlo je danas uglavnom umjereno vlažno. Noćas je u cijeloj Hrvatskoj padao snijeg. Njegova je visina jutros bila u Križevcima i Zagrebu 1 cm, Valpovu 3 cm, Belom Manastiru 4 cm, a u Iloku 6 cm. Vrijedno je istaknuti kako je proteklih sedam dana ukupno palo na istoku i sjeverozapadu Hrvatske 1 do 8 mm, a uzduž Jadrana 2 do 13 mm oborine, pa je tlo umjereno vlažno.

Do kraja ovog tjedna nastavlja se niz dana s hladnim jutrima, te će temperatura spuštati na kopnu i na -4℃, a pri tlu i niže za 2℃ do 3℃. Tijekom četvrtka na kopnu očekujemo pojavu kiše, a zatim u petak i snijeg, ali koji se neće dugo zadržati na tlu.

Tijekom prve polovice tjedna dani koji dolazi će biti suhi i uglavnom sunčani. Dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 3℃, istoku i sjeverozapadu 7℃, a uzduž Jadrana i do 12 ℃. Spomenute će dnevne temperature biti po volji voćara i vinogradara, jer u ponedjeljak na blagdan sv. Vinka počinje rezidba vinove loze.

Vincekovo, Vincelovo, Vinceška, Vinkovo - gdje se sve slavi ove godine?

Međutim, mnogi će spomenuti blagdan slaviti već u subotu kad je vjerojatnost za oborine vrlo mala, ali će zato biti hladno s temperaturama koje će se spustiti na kopnu i na -6℃. Prisjetimo se da je sveti Vinko zaštitnik vinogradara. Živio je u Zaragozi za vrijeme vladavine Dioklecijana koji ga je dao pogubiti. Vinogradarima taj blagdan predstavlja početak radova, te ga treba svečano proslaviti.


Tagovi

Agro prognoza Vremenske prilike Snijeg Suho Dražen Kaučić Sveti Vinko


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.