Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.12.2023. 13:30

Ciklona nam danas donosi oborine pa i snijeg u gorju. A vrijeme u tjednu prije Božića?

Zbog pretjerano vlažnog tla u gorju i na sjeverozapadu postoji opasnost od erozije, upozorava agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 3.315
  • 197
  • 2

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 10 ºC, istoku i sjeverozapadu 13 ºC, a uzduž Jadrana do 16 ºC. Međutim, jutra su ipak bila hladna. Tijekom jutarnjih sati temperatura se pri tlu spustila uzduž Jadrana na -4 ºC (Šibenik), a ne samo u gorju, nego i na istoku i sjeverozapadu na -9 ºC.

Oborine je bilo u cijeloj zemlji. Ukupno je izmjereno na istoku i sjeverozapadu 15 mm do 28 mm, gorju 14 mm do 21 mm, a uzduž Jadrana 13 mm do 36 mm oborine. Danas, tj. u srijedu sa sjeverozapada je došlo do premještanja ciklone koja u naše krajeve donosi ponegdje i obilne oborine, ali i snijeg u gorju iznad 900 metara nadmorske visine.

Tlo je vrlo vlažno. Ponegdje u depresijama i uz vodotoke rijeka je zasićeno vodom do poljskog vodnog kapaciteta. Međutim, na površinama gdje su odvodni kanali očišćeni, ozime ratarske kulture ne trpe od viška vode u tlu.

Zbog pretjerano vlažnog tla u gorju i na sjeverozapadu, a posebno uz granicu sa Slovenijom postoji opasnost od erozije. Pripazite, te na vrijeme spriječite klizanje tla.

U četvrtak će oborine biti samo ponegdje i to u vrlo malim količinama, ali će već tijekom poslijepodnevnih sati one prestati. Od petka i sve do druge polovice tjedna bit će suho, te će dani u cijeloj zemlji biti uglavnom ili djelomično sunčani. Pad temperature zraka osjetit će se u petak. Dnevne će vrijednosti temperatura narasti na istoku i sjeverozapadu samo do 6 ºC.

Jutra će tijekom subote i nedjelje na kopnu biti hladna. Temperatura će se spustiti ispod točke smrzavanja. Na prometnicama očekujemo poledicu, ali i maglu. Početkom tjedna dani će biti topliji i za 5 ºC, ali još uvijek pri tlu može biti slabog mraza.

Dakle, u tjednu pred kršćanski blagdan Božić, bit će suhi i djelomično sunčani. Voda će se polako povlačiti s oranica i ozime ratarske kulture neće trpjeti od viška vode u tlu. Kako poljodjelskih radova nema, ipak savjetujemo da se ode do vinograda i voćnjaka gdje se mora obaviti zaštita od divljači.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Oborine Vlažno tlo Opasnot od erozije Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.