Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promjena vremena
  • 03.08.2023. 15:45

DHMZ izdao posebno upozorenje, slijedi nam olujni vjetar, tuča, bujične poplave

Državni hidrometeoroški zavod upozorava na izraženu promjenu vremena koja je pred nama.

Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
  • 4.258
  • 285
  • 0

Slijedi nam nova izražena promjena vremena koja će zahvatiti gotovo cijelu zemlju, stoji u posebnom upozorenju kojeg je danas objavio Državni hidrometeorološki zavod. 

Kako navodi DHMZ, sutra nas, u petak, očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će već u noći i ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, a od sredine dana se postupno proširiti i na veći dio zemlje.

"Velika je vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom", napominju. 

Pišu i da će obilnih oborina, mjestimice između 50 i 100 mm, a lokalno i više, biti u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu, krajem dana i u noći na subotu i u Dalmaciji, a lokalno moguće i na istoku zemlje.

"Vjetar će u unutrašnjosti, uz izraženije pljuskove, biti jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni", najavljuju dodajući da će na Jadranu puhati umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu od sredine dana u okretanju na sjeverozapadnjak te biti vrlo toplo i vruće.

Moguće bujične poplave 

Posebno upozoravaju na moguće visoke vodostaje rijeka. 

"Prognozirane obilne i intenzivne oborine tijekom sljedećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske bi mogle tijekom sljedećeg vikenda kod nas uzrokovati naglo i značajno podizanje vodostaja na gornjem dijelu sliva Save te slivovima njenih pritoka: Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina, itd., na Muri i na Dravi te slivovima Drave u gornjem dijelu: Bednja, Plitvica, itd.", naglašavaju. 

Također, hidrološke postaje na navedenim rijekama bi mogle doseći značajne stupnjeve obrane od poplava. DHMZ upozorava i da su opožarena područja u Dalmaciji izrazito osjetljiva na bujične poplave jer tlo nije u mogućnosti primiti vodu iz oborine. 

"Na ta je područja potrebno obratiti dodatnu pozornost osobito tijekom subote", stoji u posebnom priopćenju. 


Izvori

Državni hidrometeorološki zavod


Tagovi

DHMZ Upozorenje Tuča Olujni vjetar Poplave Bujične poplave Obilne oborine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).