Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.01.2024. 16:30

Epizoda dana s hladnim jutrima se nastavlja, a snijeg?

Sada je vrijeme kad treba staviti na papir ovogodišnje potrebe za gnojivima, ali i pesticidima. Razmislimo i o eventualnoj potrebi osiguranja usjeva, jer pojava mraza i tuče iz godine u godinu sve je češća.

Foto: Karolina Rastija
  • 3.092
  • 182
  • 1

Nakon neuobičajeno toplih dana proteklog tjedna, ovog je osjetno zagladilo. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka spuštala se ispod točke smrzavanja i uzduž Jadrana. Voćari su temperaturama negativnog predznaka zadovoljni, jer njima voćke nakupljaju takozvane inaktivne temperature. Zadovoljni su i ratari, jer ozime kulture prolaze kroz fazu jarovizacije.

Bilo je i oborine. Pojave snijega bilo je ne samo u gorju, nego i u nizinama. Danas je visina snijega u Kutini 4 cm, Osijeku 6 cm, Požegi 7 cm, Vinkovcima 9 cm, a u Đakovu 11 cm. Malo, ali dovoljno da nas razveseli. Vlažnost tla je umjerena, te ozimie ratarske kulture ne trpe kako od viška, tako i od manjka vode u tlu.

Zbog utjecaja anticiklone sa sjevera, epizoda hladnih jutra se nastavlja. Vrijedno je istaknuti kako ovog tjedna na istoku i sjeverozapadu očekujemo dane kad će i dnevne temperature zraka biti niže od točke smrzavanja. Spomenutim temperaturama bit će zadovoljni naročito oni poljodjelci kojima mesne prerađevine prolaze sušenje na zraku. Bura uzduž Jadrana došla je kao naručena da osuši pršute i slaninu. Tijekom subote i nedjelje vrijednosti jutarnje temperature zraka spustit će se u gorju na -8℃, sjeverozapadu -9℃, a na istoku i na -11℃.

U prvoj polovici idućeg tjedna jutra će i dalje biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja. No, dnevne će narasti na istoku do 5℃, a na sjeverozapadu i u gorju do 8℃.

Kako oborine ne očekujemo, savjetujemo da se krene u vinograde i voćnjake gdje treba obaviti rezidbu. Čišćenje zapuštenog zemljišta, te čišćenje odvodnih kanala ne bi trebalo odgađati. Vrbama nije mjesto u kanalima, jer one itekako usporavaju odvodnju viška vode s tla.

Boraveći u toplini doma, sada je vrijeme za pravljenje planova o proljetnoj sjetvi, kupnji gnojiva za prihranu, ali i rezerviranju sjemena namijenjenog proljetnoj sjetvi. Podsjećamo kako je vrijeme i da se razmišlja o osiguranju usjeva od tuče i mraza. Već prisutne klimatske promjene donose nam iz godine u godinu sve češću pojavu mraza i tuče, pa osiguranje više nije luksuz nego potreba.

Ne zaboravimo, u Hrvatskoj više ne postoji organizirana obrana od tuče.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vlažnost tla Hladna jutra Minusi Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.