Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.09.2024. 10:30

Epizodi vrućih dana konačno je došao kraj

Vjerujemo da se ne pamti kad je u isto vrijeme trajala berba jabuka, grožđa, a i kombajniranje kukuruza. I to smo doživjeli zbog nezapamćenog trajanja već trećeg ili četvrtog po redu toplinskog vala, ali kojemu je konačno došao kraj.

Foto: shutterstock/Kuznetsov Alexey
  • 244
  • 60
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline u cijeloj Hrvatskoj ponovno bila veća od prosjeka za 50 do 60%. Dani su bili vrlo vrući pa je i dnevna temperatura zraka narasla na sjeverozapadu do 34° C, istoku 36° C, a uzduž Jadrana do 37° C. Noći su bile tople jer se jutarnja temperatura nije spuštala ispod 20° C.

Tlo je vrlo suho. Ukupno izmjerene količine oborine proteklog mjeseca manje su od prosjeka ponegdje i za 90%, a i u prvih 5 dana ovog mjeseca oborine nije bilo. Mnoge je razveselila oborina jučer poslijepodne.

No, količine na istoku i sjeverozapadu su vrlo male. Ukupno je palo samo 1mm do najviše 5 mm. Vjerujemo da su maslinari zadovoljni količinama oborine. Naime, uzduž Jadrana palo je ponegdje i više od 40 mm oborine.

Tijekom subote i nedjelje berba u vinogradima, ali i kombajniranje ratarskih kultura se nastavlja. Dani će biti suhi i sunčani. Dnevna će temperatura zraka narasti na istoku i sjeverozapadu do 32° C. Sunce će sijati i do 9 sati na dan. Savjetujemo da se suho i sunčano vrijeme u subotu i nedjelju maksimalno iskoristi za planirane radove jer nam u tjednu koji dolazi slijedi jedan niz dana kada će pojava oborine biti česta.

Konačno će osjetno zahladiti. Dnevna će temperatura idućeg tjedna narasti do 26° C, a jutarnja se spustiti na 14 ° C.

Vjerujemo da će konačno sjetveni sloj tla biti umjereno vlažan. No, oranični sloj će i dalje biti suh jer očekivane količine oborine neće biti dovoljne da podmire manjak vode u dubljim slojevima tla.

Vjerujemo i da se ne pamti kad je u isto vrijeme trajala berba jabuka, grožđa, a i kombajniranje kukuruza. I to smo doživjeli zbog nezapamćenog trajanja već trećeg ili četvrtog po redu toplinskog vala, ali kojemu je konačno došao kraj.


Tagovi

Agro prognoza Toplinski val Kraj toplinskog vala Promjena vremena Oborine Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.