Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.11.2023. 18:00

Europu čeka još jedna topla zima - gdje će biti snijega?

Za Europu se predviđaju toplije vremenske prilike, ali s povremenim prodorima hladnog zraka sa sjevera

Foto: Depositphotos/nilaya
  • 2.750
  • 228
  • 0

U najnovijem izvješću Severe Weather Europe prognoza za zimu 2023/2024 nagoviješta snažnu prisutnost El Niño meteorološke pojave. Naglašena je promjena u obrascima zračnih tokova prema kojima bi vremenske prilike u Europi mogle biti toplije nego inače. Korištena su tri modela za dugoročnu prognozu: ECMWF iz Europe, CanSIPS iz Kanade i NMME. Sva tri modela su gotovo ujednačena. 

El Niño se pojavljuje u Tihom oceanu, a modeli pokazuju da će dostići vrhunac oko +2 stupnja iznad normalnog i da će njegov utjecaj početi slabiti do ljeta 2024. godine. Jači utjecaj očekuje se tijekom predstojeće zime na sjevernoj hemisferi.

Očekuje nas topla zima

Hladni val će utjecati na vremenske prilike iznad dijela zapadne Europe, dok će u centralnim područjima djelovati temperature više od normalnih. Prognoze pokazuju više padalina u sjeverozapadnoj Skandinaviji i dijelovima srednje i jugoistočne Europe, dok će zapad kontinenta imati sušnu zimu. Najveći potencijal snježnih padalina je iznad i oko alpske regije, prema višim nadmorskim visinama jugoistočne Europe i preko sjeverozapadnih dijelova Skandinavije, a u ostalim dijelovima će biti ispodprosječne. 

Za Europu se predviđaju toplije vremenske prilike, ali s povremenim prodorima hladnog zraka sa sjevera.

Prognoza do ožujka

Gledajući mjesečno, prognoza za prosinac pokazuje da veći dio kontinenta ima negativne količine snježnih padalina, osim krajnjeg sjevera. To je vjerojatno povezano s više zapadnim i jugozapadnim strujanjem preko većeg dijela kontinenta. 

U siječanjskoj prognozi nastavlja se isti obrazac. Nema vidljivog područja gdje se prognozira veće nakupljanje snijega osim uobičajenih viših nadmorskih visina.

U veljači nema poboljšanja, osim povećanja količine snijega u istim poznatim područjima. To pokazuje da taj mjesec ima tendenciju više padalina, ali ne i puno više hladnog zraka.

Prema ECMF modelu daju i prognozu za ožujak koji, kako znamo, može biti hladan i snježan. Ali bi prema ovom modelu ožujak 2024. ima manju mogućnost pojave snijega. 


Tagovi

Agro prognoza Dugoročna prognoza Zima Severe Weather Prognoza za zimu Snježne padaline


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB