Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predviđanje poplava
  • 28.03.2024. 07:30

Google ima alat za predviđanje poplava 7 dana unaprijed - koristi umjetnu inteligenciju

Google je objavio da upotrebljava umjetnu inteligenciju za predviđanje poplava na rijekama, u nekim slučajevima i do sedam dana unaprijed

Foto: Depositphotos/madozi
  • 595
  • 64
  • 0

Poplave su najčešća vrsta prirodnih katastrofa i predstavljaju rizik za gotovo 1,5 milijardi ljudi ili oko 19 posto svjetske populacije, navode u Googleu. Pogađaju mnoge zemlje svijeta i uzrokuju velike globalne ekonomske štete, oko 50 milijardi dolara godišnje. Zato je svaki sustav ranog upozorenja dobra vijest. 

Precizni rezultati

Do sada je bilo izuzetno teško predvidjeti ih, jer većina rijeka nema mjerače protoka vode. Google je uspio riješiti ovaj problem obučavanjem modela strojnog učenja i unosom različitih relevantnih podataka, uključujući i događaje iz prošlosti, očitanja nivoa rijeka, nadmorske visine, konfiguraciju terena te drugo. Nakon toga, generirali su lokalizirane karte i pokrenuli stotine tisuća simulacija na svakoj lokaciji. Ova kombinacija tehnika omogućila je modelima da detaljno predvide buduće poplave, objavljeno je u uglednom znanstvenom časopisu Nature.

Ovaj je pristup pružio vrlo precizne rezultate za određene lokacije, ali se u Googleu nadaju da će primjena pomoći u rješavanju problema na globalnom nivou. U nekim slučajevima, uspješnost predviđanja poplava bila je i do sedam dana unaprijed, dok je prosjek bio oko pet dana. Naglašavaju da je i to izvanredan rezultat, jer ranije nije bilo moguće dobiti takve prognoze. To je posebno važno u područjima poput dijelova Afrike i Azije.

Web aplikacija Flood Hub (Foto: Screenshot)

Prognoza za 80 država

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, omogućeno je točno predviđanje poplava u 80 država, s ukupnom populacijom od 460 milijuna. Prognoze su dostupne u Google pretraživaču, Google mapama i putem Android obavijesti. Također, podaci su vidljivi i putem web aplikacije Flood Hub koja je aktivna od 2022. godine.

Utjecaj prekomjerne kiše praćene poplavama na poljoprivredna zemljišta u Hrvatskoj

U kompaniji kažu da će nastaviti istraživati potencijal strojnog učenja za stvaranje boljih modela za predviđanje poplava. S tim su se ciljem udružili s akademskim istraživačima kako bi što točnije podesili AI algoritam. Nadaju se da će na kraju uspjeti uspostaviti globalnu platformu za precizno predviđanje ove prirodne katastrofe širom svijeta.


Tagovi

Predviđanje poplava Poplave Google Umjetna inteligencija Flood Hub Preciznost Prognoza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.