Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.05.2024. 12:00

I dalje nestabilno s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, moguća i tuča

Pojava oborine u obliku lokalnih pljuskova, a ponegdje i popraćenih grmljavinom te pojavom tuče bila je krajem proteklog tjedna česta. Atmosfera je i dalje nestabilna.

Foto: Depositphotos/SaraTM
  • 425
  • 48
  • 1

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je u cijeloj Hrvatskoj 10 do 20 posto veća od prosjeka. Dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 24℃, sjeverozapadu 25℃, uzduž Jadrana 26℃, a na istoku do 29℃. Vrijedno je istaknuti kako se sjetveni sloj tla zagrijao u gorju do 28℃, istoku i sjeverozapadu 33℃, a uzduž Jadrana i do 37℃.

Pojava oborine u obliku lokalnih pljuskova, a ponegdje i popraćenih grmljavinom te pojavom tuče bila je krajem proteklog tjedna česta. Upravo zato, danas je vlažnost tla još uvijek umjerena i povrtlarske kulture treba natapati s minimalnom količinom vode, ali samo kasno poslijepodne. Pokošene krmne kulture sušile su se sporo. Preventivna prskanja vinograda protiv biljnih bolesti obavljala su se teško ukoliko se nije gledala radarska slika oblaka i oborine.

Krajem ovog tjedna, odnosno u petak i subotu atmosfera će u cijeloj zemlji ponovno biti nestabilna. Na istoku i sjeverozapadu očekujemo razvoj naoblake uz pojavu lokalnih pljuskova popraćenih grmljavinom, a ponegdje možda i pojavom tuče. Preventivna prskanja te kosidbu krmnih kultura treba planirati samo jedan dan unaprijed, ali i uz već spomenutu pomoć radarskih slika koje su dostupne na stranici Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Akumulacija topline u cijeloj će Hrvatskoj biti uglavnom oko višegodišnjeg prosjeka za početak prvog ljetnog mjeseca. I zato će do kraja tjedna dnevna temperatura zraka narasti na istoku i sjeverozapadu do 26℃, a jutarnja se spustiti na 12℃. Tijekom prve polovice idućeg tjedna očekujemo da će biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom.

Veseli nas kako neki modeli vremenskih prognoza otkrivaju od ponedjeljka epizodu 14 suhih dana. Ako se navedeno ostvari, tko sretniji od voćara i vinogradara, ali i ratara pa i stočara. No, povrtlari se moraju pripremiti na svakodnevna natapanja tijekom jutra i kasno poslije podne s dovoljnim količinama vode, a to je barem 5 litara po četvornom metru.  

Razina peludi trava u zraku je visoka i osobe alergične na spomenutu pelud moraju izbjegavati boravak na livadama. Korištenje sistemičnih pripravaka u zaštiti vinove loze od biljnih bolesti mora biti redovito i s pravilno odabranim preparatima. Ne zaboravimo da je tijekom cvatnje vinograda zabranjena primjena insekticida. 

Kako toplo i vlažno tlo pogoduje rastu korova, savjetujemo da se oni pravovremeno uništavaju unutar nasada voćaka i vinove loze, ali i unutar nasada povrtlarskih kultura.


Tagovi

Agro prognoza Vremenske prilike Nestabilno Lokalni pljuskovi Grmljavina Pojava tuče Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja