Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.02.2024. 15:40

Ima li kraja neuobičajeno toplom vremenu?

Zbog suhog tla priprema za sjetvu na istoku Hrvatske bit će teška. Iznadprosječno toplo vrijeme potaklo je kolanje sokova u višegodišnjim kulturama. S rezidbom voćaka i vinove loze uistinu treba požuriti.

Foto: Karolina Rastija
  • 979
  • 87
  • 1

Proteklih je dana ponovno bilo iznadprosječno toplo za kraj posljednjeg zimskog mjeseca. Akumulacija topline bila je u cijeloj Hrvatskoj veća od prosjeka i za 80 posto. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 15℃, sjeverozapadu 16℃, a na istoku i uzduž Jadrana do 19℃. Ponegdje u gorju i u nizinama ipak je bilo pojave slabog mraza.

Mnogi su se na istoku Hrvatske razveselili pojavi oborine, jer tlo suho. No, izmjerene količine vrlo su male, te 3 do 12 mm nije znatnije utjecalo na promjenu vlažnosti tla. Najveće količine oborine izmjerene su u gorju (4mm do 33 mm), te na krajnjem jugu Dalmacije. U Pločama je izmjereno 96 mm što je dva puta više od višegodišnjeg prosjeka za cijeli mjesec.

Bujične poplave uzrokom su šteta na povrtlarskim kulturama. Tlo je danas u gorju i sjeverozapadu umjereno vlažno, a na istoku još uvijek suho. Traktori polako ulaze na oranice gdje se obavlja priprema tla za proljetnu sjetvu. 

Ponovno je pred nama razdoblje iznadprosječno toplog vremena. Do kraja tjedna dnevne će temperature zraka narasti u gorju do 14℃, istoku i sjeverozapadu 16℃. Tijekom subote i nedjelje očekujemo da će na istoku biti još i toplije za 3℃ do 4℃, te se ne iznenadimo dnevnim temperaturama koje mogu narasti i do 20℃.

Pojave slabog mraza može biti u prvoj polovici idućeg tjedna. Upravo zato neka vas dnevne temperature ne potaknu na iznošenje lončanica iz zatvorenog prostoran na balkone i terase.

U petak sa sjeverozapada stiže promjena vremena. Oborine očekujemo ne samo na sjeverozapadu, nego u gorju i uzduž Jadrana. Na istoku zemlje također postoji vjerojatnost za pojavu, ali u količinama koje neće značajnije utjecati na promjenu vlažnosti tla. Tijekom prve polovice tjedna koji dolazi oborine još uvijek ponegdje može biti uzduž Jadrana i u gorju, ali ne i na istoku Hrvatske. Dakle, na istoku će priprema tla za sjetvu zbog suhog tla biti teška i nekvalitetna.

Iznadprosječno toplo vrijeme potaklo je kolanje sokova u višegodišnjim kulturama. S rezidbom voćaka i vinove loze uistinu treba požuriti. Savjetujemo da se već orezana vinova loza i voćke prskaju što prije bakrenim pripravcima u kombinaciji s mineralnim uljem. Molimo vas da pažljivo pratite dnevne prognoze vremena kako vam oborine nakon tretiranja ne bi isprale korištena kemijska sredstva.

Suhe dane svakako treba iskoristiti i za čišćenje zapuštenih poljoprivrednih površinama. Paljenje suhog drveća mora se najaviti lokalnom vatrogasnom društvu. Površine unutar okućnica gdje se namjeravaju sijati i saditi povrtlarske kulture treba prvo očistiti od korova, a zatim prekopati. Ne zaboravite očistiti kućice ptica, kako bi i ove godine u njima bilo jaja i mladunaca

Boravak u prirodi treba iskoristiti za ubiranje cvjetova maslačka. Čaj od cvjetova navedene biljke koristi se za liječenje migrene, a pospješuje i cirkulaciju krvi. Čaj od korijena djeluje kao sredstvo za smirenje, ali i za liječenje nesanice.


Tagovi

Agro prognoza Suho tlo Oborine Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja