Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 07.12.2023. 13:30

Izreka kaže "sveta Luce pokaži nam sunce", ali snijeg je izgledniji

Bit će i pojave golomrazice, a koja ne bi smjela naškoditi ozimim kulturama jer one podnose znatno niže vrijednosti temperatura zraka od onih koje očekujemo.

Foto: Depositphotos/janka3147
  • 2.928
  • 176
  • 0

Početkom ovog tjedna bili smo svjedoci jedne snježno - kišne epizode. U utorak i srijedu snijeg u gorju, a susnježica i kiša u nizinama primorala je poljodjelce da traktore sklone s otvorenog. Razlog tome je ciklona koja nam je u naše krajeve donijela dosta vlage.

Jutarnja temperatura zraka pri tlu se spustila u Šibeniku na -5℃, Osijeku -9℃, Križevcima -11℃, a u Pargu (kod Čabra, op.ur.) i na -14 ℃. Poledica i magla primorala je vozače na dodatni oprez. Snijega je ponegdje bilo i u priobalju. Vrijedno je istaknuti kako se i sjetveni sloj tla proteklih dana smrzavao, a to znači da duboko izorano tlo odmrzavanjem polako mijenja strukturu. Ono će u proljeće biti praškasto.

Tlo je danas vrlo vlažno. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana izmjereno na istoku 15 mm do 21 mm, sjeverozapadu 25 mm do 38 mm, gorju 66 mm do 106 mm, a uzduž Jadrana 40 mm do 120 mm oborine. Danas je visina snijega na tlu, ne samo u gorju nego i u nizinama, oko 4 cm. Nije mnogo, ali ratare snijeg na oranicama gdje ozime kulture prolaze kroz fazu jarovizacije itekako veseli.

Ne samo da ih štiti od niskih temperatura, njegovim će se laganim topljenjem polako akumulirati voda u dubljim slojevima tla. Akumulacija vode u dubljim slojevima tla, posebno na nagnutim terenima veća je na duboko izoranom tlu od onog koje nije izorano jer nema otjecanja.

Vrijeme se polako stabilizira, ali nakratko. Već u nedjelju oborine ponegdje može biti, ali u vrlo malim količinama. Tek toliko da ponovno navlaži tlo. Upozoravamo na još uvijek hladna jutra tijekom subote i nedjelje. Vjerojatno će se spomenutih dana jutarnja temperatura zraka spustiti ne samo u gorju, nego i u nizinama na ponegdje i niže od -3℃. Pri tlu će sigurno biti hladnije za 3℃ do 4℃. Bit će i pojave golomrazice, a koja ne bi smjela naškoditi ozimim kulturama, jer one podnose znatno niže vrijednosti temperatura zraka od navedenih.

No, negativnim temperaturama ipak se vesele voćari, je dolazi do nakupljanja takozvaih inakrivnih temperatura, a što one znače znaju najbolje sami voćari. Velika je vjerojatnost da ponovne pojave kiše, susnježice, ali i snijega u nizinama može biti u srijedu. Nadamo se da visina neće biti pretjerana.

Ponovno vrijedi ponoviti da se ne zaboravi na odlazak u vinograde i voćnjake, a gdje radova još uvijek ima. Normalno, potrebno je samo malo dobre volje.

I na kraju prisjetimo se stare pučke izreke: “Sveta Luce, ukaži nam Sunce“, jer u srijedu slavimo blagdan svete Lucije. Tog dana treba staviti pšenicu u male posude s vatom i dobro navlažiti. Vrlo brzo će pšenica klijati i početi s rastom. Istina je da se to može kupiti na tržnici, ali sasvim je drugačija ako to učinimo sami. Tijekom božićnih blagdana pšenica će svojom zelenom bojom i svijećom u sredini posude, dekor pod borom činiti još svečanijim.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Snijeg Golomrazica Sveta Lucija


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]