Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.07.2024. 14:20

Jakov kuri, Ana žari

Korove ne uništavati plitkom obradom tla jer time utječemo na povećani gubitak vode procesom evaporacije.

Foto: Vedran Stapić
  • 308
  • 0
  • 0

Iako je toplinskom valu došao kraj, dnevna je temperatura zraka proteklih dana narasla u gorju do 33℃, sjeverozapadu 34℃, istoku Hrvatske 36℃, a uzduž Jadrana i do 38℃. Akumulacija topline na kopnu bila je veća od prosjeka za 20 do 30%. Noći su bile tople samo uzduž Jadrana gdje se temperatura tijekom noći i ranog jutra spustila na 21℃.

Vrijedno je istaknuti kako se tlo na 5 cm dubine zagrijalo na istoku do 40℃, a na otocima i do 46℃ (Komiža).

Ukupno je proteklih sedam dana izmjereno na istoku 2 do 22 mm, sjeverozapadu 27 do 88 mm, gorju 19 do 46 mm, a uzduž Jadrana 2 do 11 mm oborine. Tlo je ipak suho, a tome svjedoče pore koje ubrzavaju gubitak vode iz tla procesom evaporacije. Kulture s kratkim korijenovim sustavom morale su se navodnjavati. Naprijed navedene količine oborine nedovoljne su da podmire nedostatak vode u dubljim slojevima.

Podsjećamo da je u petak, 26. srpnja blagdan svete Ane. Jedna stara poslovica govori: "Jakov kuri, Ana žari“. I stvarno će tog dana biti vrlo vruće. Vrlo je vjerojatno da će vrućih dana u cijeloj Hrvatskoj biti i u prvoj polovici tjedna koji dolazi. Noći će biti tople samo uzduž Jadrana. Sijanja Sunca na istoku i sjeverozapadu bit će i do 14 sati na dan.

Stupanj opasnosti od UV zračenja bii će visok, a uz Jadran i vrlo visok. Izlazak na otvoreno nije preporučljiv u razdoblju od 10 do 17 sati, a to se posebno odnosi na djecu. Savjetujemo da se glava štiti nošenjem šešira s velikim obodom. Ne zaboravite koristiti kreme s vrlo visokim faktorom zaštite od Sunca. Zapamtite da korištenje ventilatora u zatvorenom prostoru nema svoju svrhu ako je temperatura  u prostoriji veća od 35℃.

Suhe, sunčane i vruće dane i u prvoj polovici tjedna koji dolazi treba iskoristiti za posljednja preventivna prskanja vinove loze. No, čitajte uputstva za korištenje fungicida i insekticida. Pripazite na karencu jer će zrioba vjerojatno početi ranije u odnosu pa i na prošlu godinu. Biljkama s kratkim korijenovim sustavom pomozite na način da ih redovito zalijevate s vodom čija temperatura ne prelazi 24℃, a to je uglavnom tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati s količinom vode ne manjom od 5 litara po četvornom metru.

Molimo vas da korove ne uništavate plitkom obradom tla, već pljevljenjem ili kosidbom.  

I na kraju, svim Anama i Anicama želimo sretan imendan.


Tagovi

Agro prognoza Suho i sunčano Sveta Ana Vruće Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.