Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 25.09.2023. 14:20

Jesen i kiša prekinuli su radove u polju i nasadima, ali imamo dobre vijesti za poljodjelce

Danas je tlo u cijeloj Hrvatskoj umjereno vlažno, napominje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić i otkriva kakvo nas vrijeme čeka u ostatku tjedna.

Foto: Martina Krišto Antelj
  • 1.597
  • 77
  • 0

U subotu je bio astronomski početak jeseni, a koja će trajati sve do 21. prosinca kad počinje zima. Tijekom ovog mjeseca, oborine je bilo vrlo malo. Na istoku i sjeverozapadu bilo je 2 do 4, gorju 4 do 6, a uzduž Jadrana 2 do 5 dana s pojavom oborine.

Ukupno izmjerene količine u danima ovog vikenda kreću se od 27 mm do 70 mm na istoku, 31 mm do 66 mm na sjeverozapadu, 53 mm do 96 mm u gorju, te 4 mm do 54 mm uzduž Jadrana. Vrlo je vjerojatno da se ukupno izmjerene količine za cijeli rujan neće značajnije razlikovati od navedenih ovog vikenda. Danas je tlo u cijeloj Hrvatskoj umjereno vlažno što itekako pogoduje nicanju već posijane uljane repice.

Akumulacija topline proteklih je sedam dana bila u cijeloj zemlji veća od prosjeka za 30 do 40 posto. Dnevne su vrijednosti temperatura zraka sredinom tjedna narasle na istoku do 33° C, sjeverozapadu 29° C, u gorju do 28° C, a uzduž Jadrana do 31° C. Tijekom proteklog vikenda osjetno je zahladilo, pa se jutarnja temperatura zraka mjerena pri tlu spustila u Šibeniku na 13° C, Osijeku 10° C, Varaždinu 9° C, a u Pargu kod Čabra na samo 8° C.

Spomenute su temperature usporile dozrijevanje vinskih sorata grožđa. No, mnogi su se vinogradari zbog širenja sive plijesni odlučili za berbu, ne čekajući da sadržaj šećera bude nešto veći.  

U danima koji dolaze temperatura zraka na istoku i sjeverozapadu spustit će se na 12° C, a dnevna narasti i do 27° C. U gorju će biti hladnije za 4° C. Dnevne će temperature narasti 25° C. Uzduž Jadrana će biti ugodno toplo s jutarnjom temperaturom od 18° C, dok će dnevna narasti do 29° C. Vjerujemo da će mnoge razveseliti suhi i sunčani dani sve do početka idućeg tjedna, a možda i veći dio tjedna koji dolazi.

Dakle, pričekajmo još jedan ili dva dana da se tlo osuši, pa krenimo s traktorima i kombajnima na oranice. Ako niste počeli, a grožđe je zdravo, ostavite ga na trsu da u ovih 7 do 10 sunčanih dana nakupi još pokoji postotak šećera.

Moći će se obavljati svi planirani poljodjelski radovi

Savjetujemo da se površine na kojima je posijana uljana repica tretiraju herbicidima što prije dok je tlo još uvijek vlažno. Vrijedne maslinare upozoravamo na intenzitet leta maslinine muhe, što znači da treba donijeti odluku za prskanje. Kukuruz će, s tim da se već uvelike bere u Slavoniji zbog suše, fazu tehnološke zriobe uskoro privesti kraju, pa kombajniranje ranih FAO grupa hibrida može početi.

I tako će se ovih dana po suhome vremenu moći obavljati svi planirani poljodjelski radovi. Ovogodišnjim urodom nisu nimalo zadovoljni voćari, ali i vinogradari. Ponegdje je bilo i mraza, ali i pojave tuče. Žalosno je gledati polja oku Kutine i Volodera gdje su štete na ratarskim kulturama 100 postotne. Nažalost, ima voćnjaka i vinograda gdje ploda nema. Gledajući te voćnjake i vinograde ne može, a da Vam suza ne krene niz obraz.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Suho i sunčano Dražen Kaučić Prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.