Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesen i zima
  • 26.08.2024. 18:00

Kakvo nam vrijeme donose jesen i zima? Objavljena dugoročna prognoza

Prognostički centar Severe Weather Europe najavljuje sušniju jesen u većem dijelu južne Europe. Zima će biti izvan prosječnih okvira

Foto: Shutterstock/AlexandrMusuc
  • 1.437
  • 127
  • 1

Iako nas griju kolovoške temperature, pred vratima je meteorološka jesen. Svi se nadaju većoj količini oborina, no prognostički centar Severe Weather Europe, nema baš utješna predviđanja. 

Čeka nas sušna jesen? 

Na početku svoje dugoročne prognoze za jesen pišu kako se vide jasni znakovi pojavljivanja slabe La Niñe, čiji će se utjecaj proširiti na jesenske vremenske prilike diljem sjeverne hemisfere. 

Navode da je nad većim dijelom Europe vidljiv hladan signal zbog prevladavajućeg sjevernog strujanja zbog visokog tlaka u sjevernom Atlantiku. 

Prognoza oborina pokazuje sušniju jesen u većem dijelu južne Europe. Istodobno se predviđa da će zona niskog tlaka donijeti više oborina u sjevernim dijelovima te nad Ujedinjenim Kraljevstvom i Irskom, kao i u središnjim dijelovima.

Kada je riječ o snježnim oborinama, a koje su uobičajene za kasnu jesen, predviđa se da će ih biti manje od normalnih i to za veći dio kontinenta. Nešto više bi ih, očekivano, moglo biti u Skandinaviji, iznad Alpa i sjevernog Balkana.

Zima bez snijega 

Objavili su danas i ranu prognozu za zimu, na temelju tri sezonska modela: ECMWF iz Europe, CanSIPS iz Kanade i kombinaciju sjevernoameričkih modela pod nazivom NMME. Naglašavaju da je riječ o prosječnoj slici za tri meteorološka zimska mjeseca (prosinac-siječanj-veljača) koja pokazuju opće prevladavajuće vremenske prilike, odnosno kako bi vremenski obrasci mogli izgledati 40-60% vremena tijekom zime.  

ECMWF model se smatra jednim od najpouzdanijih za dugoročne prognoze. Za zimu predviđa područje visokog tlaka koje se proteže od juga Sjedinjenih Država preko Atlantika do zapadne i središnje Europe. 

Što se tiče temperaturne slike za Europu, veći dio kontinenta će biti topliji od normale, zbog utjecaja sustava visokog tlaka. Prognoza padalina ukazuje na sušnije razdoblje na zapadu, dok ostatak kontinenta čeka više oborina nego što je uobičajeno. 

ECMWF za početak i sredinu zime u Europi, dakle do veljače, predviđa ispodprosječnu količinu snijega. Nad Skandinavijom se predviđa više snježnih oborina od normalnih, zbog utjecaja lokalnog sustava niskog tlaka. 

Kanadski model CanSIPS pokazuje očekivani slabi uzorak La Nine i područje visokog tlaka nad sjeverozapadnom Europom. No, radi se o prvim prognozama, tako da još ne pokazuje definirana područja niskog tlaka, kao što se očekivalo. 

Gledajući površinske temperature iznad Europe, model ukazuje na tople anomalije u većem dijelu kontinenta te manje oborina u većem dijelu Europe. Zbog temperatura koje će biti iznad uobičajenih, očekuje se i manje snježnih padalina


Tagovi

Prognoza za jesen Prognoza za zimu Sušna jesen Bez oborina Zima bez snijega Severe Weather


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žurim da prva zaplivam #RuralFoto #životinje