Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 29.08.2023. 13:30

Kakvo nas vrijeme čeka u narednim danima i kako će se odraziti na zriobu?

Prvi dani klimatološke jeseni ponovo će biti vrući. Dozrijevanje svih poljoprivrednih kultura bit će ubrzano.

  • 1.538
  • 84
  • 0

Akumulacija topline bila je do ponedjeljka u cijeloj zemlji veća od prosjeka za 40 do 50 posto. Toplinski val ovog puta nije donio pojavu temperaturnih ekstrema, ali je zato utjecao na prisilnu zriobu voća, pa i nekih povrtlarskih kultura. Dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 35℃, sjeverozapadu 36℃, istoku 37℃, a uzduž Jadrana i do 39℃. Noći su bile tople i na kopnu, jer se temperatura tijekom noći i ranog jutra nije spuštala ispod 20℃.

Ukupno izmjerene količine oborina tijekom dva protekla dana vrlo su male, te samo ponegdje u gorju i uzduž Jadrana prelaze 10 mm. Lako pristupačne vode u tlu uzduž Jadrana na mnogim lokalitetima nema, pa biljke s kratkim korijenovim sustavom venu. Vrlo je vjerojatno da će do venuća biljaka uskoro doći i na krajnjem istoku zemlje, a pogotovo na lako propusnim tlima.     

Iako se posljednjem ljetnom mjesecu bliži kraj, dani do kraja tjedna ne samo na kopnu, nego i na moru neće biti vrući. Dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 21℃, sjeverozapadu i istoku 27℃, a uzduž Jadrana do 29℃. No, zato će prvi dani klimatološke jeseni na istoku i sjeverozapadu svakodnevno biti sve topliji. Naime, do sredine idućeg tjedna ponovno očekujemo dane s temperaturama i do 33℃. Stupanj opasnosti od UV zračena biti će vrlo visok, što znači da boraviti na otvorenom možemo samo tijekom jutarnjih i poslijepodnevnih sati.

Pretežno sunčano, suho i vruće vrijeme ubrzat će zriobu ratarskih kultura, ali i vinskih sorata grožđa. Upravo zato, savjetujemo da prilikom korištenja botricida pripazite na karencu. Na plodovima voća moguća je i pojava ožeglina, a što će sigurno umanjiti njihovu vrijednost.  

Međutim, tlo će u cijeloj zemlji biti vrlo suho pa će mnoge biljke s kratkim korijenovim sustavom ne samo uzduž Jadrana, nego i na istoku zemlje venuti. Da nam oborine ovog mjeseca uistinu ne trebaju, govori nam jedna stara pučka izreka: "Kišan rujan - vinogradar uzrujan".


Tagovi

Agro prognoza Vremenska prognoza Temperature Oborine


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.