Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.06.2024. 13:30

Ljeto nam stiže i astronomski, a tlo ubrzano gubi vlagu

Ovih dana biljke s kratkim korijenom moraju se natapati tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 221
  • 16
  • 0

Proteklih je dana bilo vruće. Dnevne su temperature zraka narasle u gorju do 28℃, sjeverozapadu 29℃, a uzduž Jadrana i na istoku Hrvatske do 31℃. Krajem proteklog tjedna tijekom ranih jutarnjih sati temperatura se spustila na istoku na 10℃, sjeverozapadu 9℃, a u gorju na 7℃.

Ukupno je tijekom proteklih sedam dana izmjereno na istoku 21 do 45 mm, sjeverozapadu 4 do 17 m, gorju 48 do 72 mm, a uzduž Jadrana 5 do 44 mm oborine. Upravo zato tlo je bilo na istoku i sjeverozapadu umjereno vlažno, ponegdje uzduž Jadrana vlažno, a u gorju i vrlo vlažno. No, protekla 2 do 3 dana procesom evapotranspiracije iz sjetvenog sloja tla gubilo se i do 5 litara vode po četvornom metru te će taj sloj tla uskoro biti suh.

Epizoda suhih i sunčanih dana se nastavlja i u danima koji dolaze. Sijanja Sunca bit će i do 14 sati na dan. Povrtlarima savjetujemo da se biljke s kratkim korijenovim sustavom svakodnevno navodnjavaju, jer će fiziološki aktivne vode u sjetvenom sloju tla biti vrlo malo. Pore na suhome tlu ubrzat će gubitak vode iz tla procesom evapotranspiracije. I zato, savjetujemo da se pore plitkom obradom tla što prije zatvore. No, i korove ovih dana treba mehaničkim putem uništavati, jer i oni našim kulturama uzimaju i ono malo vode iz tla.

Iako je lipanj prvi od tri ljetna mjeseca, ljeto će astronomski početi 20. lipnja u 22:50 minuta. Tog dana kad će se Sunce poslijepodne polako spremati na zalazak, u sjevernoj i južnoj Americi bitiće podne, a u Australiji noć.

Ne možemo, a ne spomenuti kako će 22. lipnja mjesec biti pun. Znanstvenici tvrde da energija punog mjeseca utječe na našu energiju pa će se te noći naši osjećaji "uzbrkati“. Bit ćemo pomalo i nervozni, ali s osjećajima da u našem tijelu odjednom ima više snage. Međutim, te noći možemo biti i sretni, jer će vođenje ljubavi s našom dragom osobom biti strastvenije.

I tako, na kraju moramo podsjetiti kako će na kopnu u četvrtak i petak intenzitet UV zračenje biti vrlo visok te se moramo zaštiti laganom odjećom, a nezaštićene dijelove tijela premazati kremama visoke zaštite od spomenutog zračenja.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Ljeto Dražen Kaučić Suho i sunčano


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]