Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.09.2023. 12:00

Ljeto se ne da - pogoršanje vremena bit će kratkotrajno

Zbog vrlo suhog tla obrada je teška i nekvalitetna.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 1.582
  • 98
  • 1

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je na kopnu veća od prosjeka za 30 do 40 posto. Dani su ponovno uzduž Jadrana, ali i na istoku i sjeverozapadu bili vrući.

Dnevna je temperatura zraka narasla na sjeverozapadu do 31° C, istoku 32° C, a uzduž Jadrana i do 34° C. No, tijekom ranih jutarnjih sati temperatura se spustila na istoku i sjeverozapadu na 11° C, a u gorju na samo 8° C. Oborine nije bilo, pa je tlo danas vrlo suho. Priprema tla za sjetvu uljane repice bila je teška.

Oborine na kopnu očekujemo tijekom četvrtka kad ponegdje može i zagrmjeti. Nakon toga, pa sve do prva dva dana idućeg tjedna na istoku i sjeverozapadu dani će obilovati sijanjem Sunca, a bit će i suho. U gorju, te uzduž Jadrana bit će djelomice sunčano. Pojavu vrućih dana ponovno s temperaturama iznad 30° C očekujemo u prvim danima idućeg tjedna kad će se jutarnja temperatura zraka spustili ne samo na istoku, nego i sjeverozapadu zemlje na 17° C.

Uzduž Jadrana očekujemo tople noći s temperaturama koje će se spustiti na samo 21° C.

Vrući, suhi i sunčani dani pogodovat će dozrijevanju grožđa iako će sadržaj ukupnih kiselina početi opadati. Savjetujemo da se redovito prati sadržaj šećera, ali i pH. Ne zaboravimo da omjer spomenutog šećera i kiselina upravo u vrijeme berbe određuje konačnu kvalitetu vina.

Berba jabuka, a sad već i vinskih sorata grožđa ranije epohe dozrijevanja upravo je počela. Obrada tla bit će teška i nekvalitetna.

Osobe koje pate od alergije peludi ambrozije malo će se u četvrtak i petak odmoriti, jer će spomenutih dana koncentracija peludi biti niska.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Oborine Vrući dani Suho tlo


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.