Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.10.2023. 13:30

Miholjskom ljetu još se ne nazire kraj - kakvo nas vrijeme čeka narednih dana?

Pojava mraza se ne očekuje, pa staklenici i plastenici noću mogu biti otvoreni. Suhe, sunčane i relativno tople dane treba pametno iskoristit. Radova još uvijek ima.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.608
  • 117
  • 1

Suho i sunčano u cijeloj hrvatskoj bilo je i proteklih sedam dana. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka za 20 do 30 posto. Dnevne vrijednosti temperature zraka narasle su u gorju do 24℃, sjeverozapadu 27℃, istoku 28℃, a uzduž Jadrana do 31℃. Veseli nas da jutra nisu bila hladna, odnosno temperatura zraka pri tlu nije se spuštala ispod točke smrzavanja. Upravo zato, biljke osjetljive na niske temperature, a koje uzgajamo na balkonima, odnosno na otvorenom nije trebalo unijeti u zatvoreni prostor. No, katkada su se morale zalijevati.

Oborine proteklih sedam dana nije bilo. Tlo je danas umjereno, a na lakim lako propusnim tlima i suho. Spomenuta vlažnost tla po volji je ratara, jer kombajni lako ulaze na oranice, a traktori odvoze stajnjak na mjesta gdje će se obavljati sjetva ozimih kultura.

U danima koji dolaze, odnosno do vikenda dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 21℃, istoku i sjeverozapadu 23℃, a uzduž Jadrana i do 31 ℃. Tijekom noći i ranog jutra temperatura se sigurno neće spuštati na točku smrzavanja. Vjerojatnost da pojave mraza neće biti sve do druge polovice idućeg tjedna je velika.

Najtoplije će biti u danima vikenda, kad očekujemo da će dnevne vrijednosti temperature zraka narasti ne samo uzduž Jadrana, nego i na istoku, ali i na sjeverozapadu hrvatske do 29℃. Tlo će već pomalo biti suho, jer oborine ne očekujemo sve do druge polovice idućeg tjedna.

Suhe, sunčane ali i ugodno tople dane marljivi će ratari iskoristiti za nastavak kombajniranja svojih kultura. Umjereno vlažno tlo idealno je za pripremu tla pred jesensku sjetvu. Voćari i vinogradari koji su berbu priveli kraju moraju razmišljati o jesenskoj gnojidbi. Nažalost, u mnogim je vinogradima vidljiva pojava fitoplazme. Simptomi ove bolesti još se uvijek vide, pa savjetujemo da se zaraženi trsovi obilježe i što prije iskrče.

Ljubiteljima odlaska u šume savjetujemo da ne sjede kod kuće, već se upute prema krošnjama kestena koji su počeli opadati. Ljubitelji gljiva vremenom nisu zadovoljni, jer kako oni pričaju gljiva u šumama ima samo ponegdje i to uglavnom onih koje samo neki od nas dobro raspoznaju.  

Kako se miholjskom ljetu još ne nazire kraj, tko može neka se uputi na more uživati u čarima mora, ali i toplini Sunca. Tko si to ne može priuštiti, vrijeme je spremanja ogrjeva, čišćenje drvarnica, podruma i tavana. Ne zaboravimo na glodavce koji se spremaju na ulazak u naše prostorije. Dakle, ovo miholjsko ljeto treba pametno iskoristiti, pa da nam nadolazeća zima bude što ugodnija.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme idućih dana Oborine Sunčani dani Pojava mraza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.