Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.08.2024. 16:00

Nema promjene - sve tegobe koje nam donose vrući dani se nastavljaju

Voće i vinova loza u fazi su fiziološke zriobe, što znači da su njihovi plodovi dosegli svoju maksimalnu veličinu, a sjemenke sposobne za reprodukciju. Tehnološka zrioba povrća je u tijeku te je ono upravo sada najbolje za preradu.

Foto: Shutterstock/Agung pramudita
  • 245
  • 35
  • 0

Akumulacija topline ponovno je proteklih dana bila veća od prosjeka za 30 do 40%. Dani su bili ne samo vrući, nego i vrlo vrući.

Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 33℃, sjeverozapadu 35℃, uzduž Jadrana 38℃, a na istoku Hrvatske i do 39℃. Oborine je bilo, ali samo ponegdje i to u vrlo malim količinama. Ukupno je izmjereno na istoku 1 do 9 mm, sjeverozapadu Hrvatske 1 do 21 mm, u gorju 1 do 31 mm, a uzduž Jadrana 3 do 34 mm oborine.

I upravo zato je tlo u cijeloj zemlji suho. Uostalom, pa kako i ne bi kad je do danas ukupno tijekom ovog mjeseca u Križevcima i Splitu bilo četiri, a u Osijeku, Zagrebu, Gospiću i Zadru samo tri dana s pojavom oborine. Vrijedno je istaknuti kako se sjetveni sloj tla zagrijao ne samo uzduž Jadrana nego i na istoku i do 38℃, pa su na tlu već duže vrijeme prisutne pore u koje mogu upasti predmeti poput kemijskih olovaka.

U danima koji dolaze promjena vremena se ne očekuje. Sve tegobe koje nam donose vrući dani se nastavljaju. Ponovno će akumulacija topline biti veća od prosjeka za 30 do 40%, a Sunce će sijati i do devet sati na dan. Dnevne će temperature zraka narasti u gorju do 32℃, a na istoku i sjeverozapadu Hrvatske i do 35℃. Stupanj opasnosti od UV zračenja bit će visok pa se i sljedećih dana moramo čuvati od izravnog sunčevog zračenja kako ne bi dobili opekline.

Razina peludi ambrozije u zraku je vrlo visoka i zato savjetujemo osobama koje pate od alergije da izbjegavaju staništa navedene biljke. Ne možemo i ovom prilikom ne istaknuti kako je na snazi Uredba o zabrani paljenja vatre na otvorenom. Opreza s vatrom nikad dosta. Potvrda navedenog su požari uzduž Jadrana gdje svi mi plaćamo nemar i nebrigu vlasnika zapuštenih nekada obradivih površina.  

Preventivnim prskanjima vinograda i voćnjaka došao je kraj. Još samo vrijedni maslinari, a ovisno o brojnosti maslinine muhe, moraju obavljati prskanja.

Voće i vinova loza u fazi su fiziološke zriobe, što znači da su njihovi plodovi dosegli svoju maksimalnu veličinu, a sjemenke sposobne za reprodukciju. Tehnološka zrioba povrća je u tijeku te je ono upravo sada najbolje za preradu.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme Ambrozija Visoke temperature Sjetveni sloj


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.