Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.12.2023. 13:30

Ništa od prave zime? Evo kakvo nas vrijeme očekuje na ulasku u 2024.

Boravak u prirodi podsjećao nas je proteklih dana na rano proljetne, a ne zimske dane.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 3.583
  • 212
  • 0

Proteklih je dana bilo izuzetno toplo. Sredinom dana dnevne su temperature zraka narasle u gorju, ali i na sjeverozapadu do 16 ℃, uzduž Jadrana 18℃, a na istoku i do 20 ℃.

Boravak u prirodi podsjećao nas je na rano proljetne, a najmanje na zimske dane. No, spomenute temperature nisu nikako bile po volji marljivih svinjogojaca koji su obavljali svinjokolju. Za meso u salamuri poželjne su temperature niže od 5℃. Da bi se snizila temperatura trebalo je salamuru hladiti zaleđenim bocama vode.

Problema je bilo i tijekom dimljenja mesa zbog visoke vlage u zraku. Kad su kobasice i salame nakon dima išle na zrak, sušenje je bilo sporo. Vjetra nije bilo, a relativna vlažnost zraka koja je tijekom dana narasla i do 90 posto još je više usporavala sušenje. Vjerujemo da su poneki svinjogojci morali potražiti spas u prostorijama hlađenim klima uređajima. Uostalom zašto i ne bi, ako to već odavno rade vinari.

Tlo je danas umjereno vlažno. Ukupne količine izmjerene kiše proteklih sedam dana u cijeloj zemlji ne prelaze 3 mm. Duboka obrada tla još uvijek se može obavljati. Treba istaknuti i da ozime ratarske kulture trenutno imaju na raspolaganju optimalne količine vlage u tlu. Ako se prisjetimo suše tijekom zime proteklih godina, a koja je itekako utjecala na konačni urod žitarica, ove godine se to sigurno neće dogoditi.

Do kraja ovog, ali i početkom idućeg tjedna ponovno će biti toplije od prosjeka. Dnevne će temperature narasti tijekom ovog tjedna u gorju do 11℃, sjeverozapadu 13℃, a uzduž Jadrana i na istoku do 14℃. U danima vikenda bit će hladnije za 1℃ do 2℃. Tijekom ranih jutarnjih sati ponegdje ne samo u gorju, nego i u nizinama ipak može biti pojave slabog mraza.

U prvoj polovici idućeg tjedna zbog južnog strujanja jutarnje će se temperature na istoku i sjeverozapadu kretati oko 4℃, a dnevne ponovno narasti iznad 10℃.

Vjerojatnost za kišu postoji početkom idućeg tjedna. Očekivane količine bit će vrlo male, te se ne moramo bojati da bi ozime kulture mogle trpjeti od viška vode u tlu.

Vjerujemo kako mnoge zanima kada će konačno zahladiti i kada možemo očekivati makar malo snijega na tlu. Iako je pouzdanost prognoze za dulje razdoblje mala, ipak spomenimo da bi moglo osjetno zahladiti u razdoblju od 8. do 14. siječnja. Možda bi u tom tjednu palo i malo snijega.

Neka vam je sretna i urodom bogata Nova 2024. godina!


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Nova godina Dražen Kaučić Iznadprosječno toplo


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.