Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.12.2023. 10:30

O Božiću juga, bit će zima duga - kakvo nas vrijeme čeka idućih dana?

Toplo vrijeme ne pogoduje mesnim prerađevinama nakon obavljenje svinjokolje. Savjetujemo da se razmisli kako sačuvati meso tijekom očekivanih iznadprosječno toplih dana.

Foto: Depositphotos/Milosz_
  • 10.779
  • 542
  • 1

Jutra su proteklih dana bila hladna. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka spustila se pri tlu uzduž Jadrana na -2℃, istoku -5℃, sjeverozapadu -6℃, a u gorju na -7℃. Bilo je i oborine. Ukupno je izmjereno na istoku 19 mm do 30 mm, sjeverozapadu 34 mm do 51 mm, u gorju 21 mm do 68 mm, a uzduž Jadrana 2 mm do 17 mm oborine.  

Tlo je posljednjih dana uglavnom umjereno vlažno, te se duboka obrada tla još uvijek može obavljati. No, u nizinama i to prvenstveno u depresijama ozime ratarske kulture trpe od viška vode u tlu jer je tlo zasićeno vodom do poljskog vodnog kapaciteta. Ratari koji su obavili duboku obradu tla itekako su zadovoljni, jer se u tako obrađenom bez otjecanja akumulira voda sve do najdubljih slojeva. Vrijedno je istaknuti kako se navedeno tlo posljednjih dana i smrzavalo, te će ono mijenjajući svoju strukturu u proljeće biti praškasto.  

Dani koji dolaze bit će uglavnom suhi. Samo u subotu tijekom jutra ponegdje može pasti pokoja kap kiše, ali koja neće utjecati na promjenu vlažnosti tla. Do kraja tjedna na kopnu očekujemo pojavu slabog mraza. Tijekom dana temperatura zraka na kopnu će narasti do 11℃, a uzduž Jadrana i do 15℃. U danima vikenda biti će toplije za 2℃ do 3℃, iako još uvijek ponegdje u gorju može biti mraza. Tijekom prve polovice tjedna očekujemo da će temperature zraka biti znatno veće od prosjeka. One će na istoku i sjeverozapadu narasti i do 15℃.

Jedna od brojnih starih pučkih izreka govori: "O Božiću juga, biti će zima duga". I stvarno, zbog pritjecanja toplog zraka s juga bit će djelomično oblačno, dok će vjerojatno dnevna temperatura zraka u cijeloj zemlji biti veća od prosjeka za ovo doba godine. No, možda će i ova zima uistinu biti duga. Mnogi se poljodjelci vremenu u prvoj polovici tjedna nimalo ne vesele, jer ne zaboravimo da su u tijeku svinjokolje, a kojima spomenute temperature zraka prave probleme.


Tagovi

Agro prognoza Suho vrijeme Vremenska prognoza Vlažno tlo Temperatura zraka


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled