Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 25.06.2024. 14:00

O Petrovu ili zori ili gori

Do kraja ovog tjedna osobama koje pate od alergije na pelud savjetujemo da se zadržavaju daleko od kopriva i trava, jer je njihova koncentracija u zraku visoka.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 200
  • 27
  • 0

Proteklih sedam dana bilo je vruće. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka za 30 do 40%. Dnevna temperatura zraka narasla je ne samo uzduž Jadrana, nego na istoku, ali i na sjeverozapadu Hrvatske do 37℃. Pri tlu se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila uzduž Jadrana na 18℃, istoku 14℃, sjeverozapadu 10℃, a u gorju na 9℃.

Oborine je bilo vrlo malo pa je biljke s kratkim korijenovim sustavom trebalo natapati s najmanje 5 l vode po četvornom metru. Ne zaboravimo pore na tlu što prije plitkom obradom zatvoriti, jer i one ubrzavaju isušivanje tla. Na istoku i sjeverozapadu ukupno je izmjereno 1 do 6 mm, a u gorju 18 mm oborine.  

Sve do nedjelje akumulacija topline u cijeloj Hrvatskoj bit će veća od prosjeka za 10 do 20%. Sunce će tijekom subote i nedjelje na istoku i sjeverozapadu sijati i do 13 sati na dan. Noći će biti tople. Temperatura će se spustiti samo na 20℃, a danju narasti i do 35℃. Stupanj opasnosti od UV zračenja bit će visok pa savjetujemo da se koriste šeširi sa širokim obodom, a nezaštićeni dijelovi tijela mažu kremama s visokim faktorom zaštite.

Već počekom idućeg tjedna doći će do pada temperature zraka. Na istoku i sjeverozapadu dnevne vrijednosti temperature zraka neće prelaziti 30℃, a jutarnje se spustiti na 16℃. ℃ Vrijeme će bitI nestabilno. Lokalno su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom. Tlo će biti umjereno vlažno.

Do kraja ovog tjedna osobama koje pate od alergije na pelud savjetujemo da se zadržavaju daleko od kopriva i trava, jer je njihova koncentracija u zraku visoka.   

Infekcija plamenjačom i pepelnicom prisutna je u vinogradima koji se ne prskaju u zato predviđenim terminima (svakih 7 do 10 dana) ili i ne s pravilno odabranim preparatima. Suhe i sunčane dane ovog tjedna vinogradari i voćari moraju iskoristiti za preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika.

Kako je u subotu blagdan sv. Petra i Pavla jedna stara pučka izreka govori: "O Petrovu ili zori ili gori“, dan će uistinu biti vruć.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Suho Sunčano Lokalno pljuskovi Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.