Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 25.09.2024. 14:10

Obavite planirane radove, stiže promjena vremena

Radova na otvorenom još uvijek ima mnogo. Ne zaboravimo obići vinograde i voćnjake koji čekaju jesensku gnojidbu.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 1.467
  • 87
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline u cijeloj Hrvatskoj bila u okvirima prosječnih višegodišnjih vrijednosti. Iako su dnevne vrijednosti temperature zraka narasle u gorju do 25° C, sjeverozapadu 26° C, a na istoku i uzduž Jadrana do 28° C, jutarnje su se spuštale ispod 10° C, Međutim, pri tlu se jutarnja temperatura spustila u Slavonskom Brodu na 4° C, a u Varaždinu na samo 2° C.

Tlo je ponegdje na istoku još uvijek relativno suho jer je u proteklih sedam dana ukupno izmjereno samo 1 do 6 mm oborine. Na sjeverozapadu je oranični sloj umjereno vlažan zahvaljujući ukupnim količinama oborine od 5 do 21 mm. Vrlo vlažno tlo danas je u gorju te ponegdje uzduž Jadrana. U gorju se ukupne količine kreću od 10 do 58 mm, a uzduž Jadrana od 8 do 112 mm. Vrijedno je istaknuti kako je u samo 24 sata u Dubrovniku izmjereno 49 mm, a u Metkoviću i 52 mm oborine pa je u navedenim gradovima došlo do bujičnih poplava pri čemu su vatrogasci bili prisiljeni na izbacivanje vode iz poplavljenih podruma.

Na istoku se zbog ranijeg dozrijevanja, ali i suhog tla kombajniranje ratarskih kultura polako privodi kraju. Na sjeverozapadu ono je u tijeku. Vrijedno je istaknuti kako će sijanja Sunca ovog tjedna biti na sjeverozapadu 5, istoku 7, a na krajnjem jugu Dalmacije i 8 sati na dan. Upravo zato, svi planirani radovi moći će se obavljati. Zbog južnog strujanja i dnevne će vrijednosti temperature zraka u petak narasti na istoku i sjeverozapadu do vrućih 30° C.

U subotu dolazi do promjene vremena, te će oborine biti u cijeloj zemlji. Zbog pritjecanja hladnog zraka sa sjevera osjetno će zahladnjeti. Jutarnja će se temperatura na istoku spustiti na 12° C, a na sjeverozapadu i gorju i ispod 10° C. Dnevne će vrijednosti temperature zraka narasti na kopnu samo do 20° C. Jednako hladno bit će još i u ponedjeljak. Ponovno suhe i toplije dane očekujemo sve do sredine tjedna.

Radova na otvorenom još uvijek ima mnogo. Ne zaboravimo obići vinograde i voćnjake koji čekaju jesensku gnojidbu. Povrća u vrtu ima tek ponegdje, ali nakon njihovog ubiranja gredice ostaju prazne. Suhe i sunčane dane treba iskoristiti za duboku obradu tla kako bi to tijekom zime promrzlo i u proljeće bilo praškasto. No, ne zaboravimo da alat koji smo ove godine koristili operemo, osušimo i pospremimo. To se odnosi i na trimere, samohodne kosilice, ali i na kultivatore. Ako su navedene kosilice neispravne, upravo je sada vrijeme da se poprave, odnosno servisiraju i tako ispravne čekaju proljetne dane.

Dolaskom hladnijih dana miševi će polako ulaziti u podrume. Da nam njihova posjeta bude što bezbolnija, savjetujemo da se što prije postave lovke ili zatrovani mamci.

Dakle, uživajmo do kraja ovog tjedna u suhim i još uvijek u ugodno toplim danima. Kako nam u dnevnom boravku tijekom subote i nedjelje ne bi bilo hladno, pripremimo se na grijanje. Servisirajmo na vrijeme plinske peći, bojlere, ali i složimo ispiljena drva.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Suho i sunčano Oborine Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.