Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.10.2024. 10:30

Oborine će ometati poljoprivredne radove, no ne zadugo

Zbog vlažnog tla, odlazak u vinograde, voćnjake i na oranice neće biti nimalo ugodan.

Foto: Shutterstock/Flystock
  • 1.764
  • 107
  • 0

Prvo ugodno toplo pa oborine i zatim zahladnjenje, karakteristika je vremena proteklih sedam dana. Akumulacija topline bila je u okvirima višegodišnjeg prosjeka. Dnevne vrijednosti temperature zraka narasle su u gorju do 27℃, uzduž Jadrana i na sjeverozapadu 28℃, a na istoku i do visokih 32℃.

Vruće dane na istoku treba zapamtiti jer njih sigurno ove godine neće više biti. No, hladna jutra na sjeverozapadu i ponegdje na istoku govore da je bilo i prvog jesenskog mraza.

Oborine su bile obilne i tlo je bilo u većem dijelu zemlje vrlo vlažno. Kombajniranje ratarskih kultura nije se moglo obavljati, a i priprema tla za sjetvu bila je spora. Uzduž Jadrana, odnosno na široj okolici Zadra bilo je bujičnih poplava.

Nema sumnje, mreža odvodnih kanala u gradovima uzduž Jadrana traži hitnu rekonstrukciju jer će u protivnom navedene poplave u budućnosti biti česte.

U danima koji dolaze bit će oblačno s pojavom oborine, ali i svježe. Akumulacija topline ponovno će biti u okvirima višegodišnjeg prosjeka. Do kraja tjedna na istoku i sjeverozapadu dnevne će vrijednosti temperatura narasti do 16℃, a zbog sjeverozapadnog strujanja jutarnje će temperature biti niže od 10℃.

Navedeno strujanje nastavit će se i tijekom subote pa i nedjelje kad oborine više ne očekujemo. Zbog pritjecanja toplijeg zraka s jugoistoka dnevne će temperature u prvim danima tjedna koji dolazi na istoku i sjeverozapadu zemlje narasti do 20℃, a uzduž Jadrana i do 22℃. Sijanja Sunca bit će i do 4 sata na dan. Pojave mraza sigurno neće biti.

Traktori i kombajni ponovno će u prvim danima idućeg tjedna moći obavljati planirane radove. Vlažnost tla u cijeloj zemlji bit će umjerena.

Berba maslina je počela. Zbog oborine sutra, u petak, ali i u subotu maslinari neće moći obavljati planirane radove. Savjetujemo da se pričeka suho vrijeme početkom idućeg tjedna kad će biti i više sati sijanja Sunca.

Ljubiteljima gljiva savjetujemo da krenu u šume tražeći vrganje, lisičice i ostale gljive. Cvijeće namijenjeno za skoro ukrašavanje grobova idućih danima neće se morati štiti od temperatura nižih od točke  smrzavanja.

Dani s nebom pokrivenim gustim oblacima idućih će dana utjecati na raspoloženje mnogih od nas. Očekujemo kako će do kraja ovog tjedna u cijeloj zemlji sunce u prosjeku sijati samo 1 sat na dan pa odlazak u vinograde, voćnjake i na oranice neće biti ni malo ugodan.


Tagovi

Agro prognoza Oborine Vrijeme Jesenski mraz Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.