Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.04.2024. 13:30

Oprez jer mraza ovaj tjedan još može biti, ali veseli dolazak suhih, sunčanih i toplijih dana

Vrijedno je istaknuti da se vinova loza i voćke što prije prskaju s pripravcima na bazi aminokiselina i morskih algi. Ne zaboravimo da time potičemo metabolizam i prirodne obrambene mehanizme u biljkama, a što ublažuje posljedice stresa nakon pojave mraza.

Foto: Vedran Stapić
  • 720
  • 73
  • 0

Proteklih je dana bilo neuobičajeno hladno pa je i akumulacija topline bila manja od prosjeka. Već u petak temperatura se pri tlu tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Zagrebu na -2℃, a u Varaždinu na -4℃.

Jutro je ponovno bilo hladno i jučer kad se temperatura pri tlu spustila u Osijeku na -1℃, Slavonskom Brodu i Krapini -2℃, Križevcima -3℃, Daruvaru -4℃, a u Varaždinu na -7℃. Šteta sigurno ima na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom, ali i na vinovoj lozi. Na voćkama su ipak štete manje jer je na 200 cm od tla temperatura bila uglavnom viša, a samo ponegdje neznatno niža od točke smrzavanja.

Ratare su oborine razveselile. Ukupno je na istoku Hrvatske izmjereno 10 mm do 24 mm, a na sjeverozapadu 6 mm do 34 mm oborine. Tlo je tako u cijeloj zemlji vlažno pa će već posijane ratarske kulture dolaskom toplijih dana vrlo brzo nicati.

Upozoravamo kako u petak ponegdje u nizinama još uvijek može biti pojave mraza. Ovog će tjedna dnevna temperatura zraka narasti u gorju do 15℃, istoku i sjeverozapadu 16℃, a uzduž Jadrana do 18℃. Oborine će do petka biti tek ponegdje, ali u vrlo malim količinama. U petak njihovu pojavu ne očekujemo.

Od subote će ponovno akumulacija topline biti veća od prosjeka, jer će u subotu i nedjelju dnevne temperature u cijeloj zemlji biti veće od 20℃, a jutarnje se spuštati na 5 ℃. Biti će sunčano i suho.

Suho i sunčano vrijeme nastavit će se i u danima idućeg tjedna pa će i dnevne temperature na istoku i sjeverozapadu narasti do 27℃, a jutarnje se spuštati na 10 ℃. Akumulacija topline ponovno će biti veća od prosjeka i za 30%.

Dočekavši suho vrijeme ratari će sjetvu privoditi kraju jer će vlažnost tla biti umjerena. No, ne zaboravimo odmah nakon sjetve obaviti prskanje tzv. zemljišnim herbicidima kako nam se tijekom nicanja kultura ne bi pojavili korovi. Savjetujemo da se suhi i sunčani dani iskoristite za sadnju ljetnog cvijeća. Ne zaboravite pregledati ruže, jer njima prijeti opasnost od pojave lisnih ušiju i pepelnice. Vrijeme će biti povoljno i za preventivna prskanja vinove loze protiv grinja, pepelnice i crne pjegavosti.

Vrijedno je istaknuti da se vinova loza i voćke što prije prskaju s pripravcima na bazi aminokiselina i morskih algi. Ne zaboravimo da time potičemo metabolizam i prirodne obrambene mehanizme u biljkama, a što ublažuje posljedice stresa nakon pojave mraza.


Tagovi

Agro prognoza Pojava mraza Štete Suho i sunčano Oborine Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]