Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.03.2024. 15:00

Oprez, krajem tjedna moguća je pojava mraza, u gorju i snijeg

Razmislimo već danas kako i čime zaštititi voćke i vinovu lozu od pojave mraza. Osobe koje pate od alergija na pelud čempresa i topola do pojave oborine mogu imati tegobe.

Foto: Maja Celing Celić
  • 826
  • 43
  • 0

Dani topliji od prosjeka se nastavljaju. Akumulacija topline bila je u cijeloj Hrvatskoj veća od prosjeka za 80 do 90 posto jer je dnevna temperatura zraka narasla u gorju do 16℃, sjeverozapadu 19℃, istoku 20℃, a uzduž Jadrana do 22℃.

No, bilo je ponegdje i slabog mraza, jer se tijekom jutarnjih sati pri tlu spustila u Gospiću na -1℃, a u Zagrebu i Osijeku na -2℃. Vjerujemo kako šteta od spomenutih temperatura za sada ipak nema.

Tlo je na istoku Hrvatske još uvijek suho, iako je proteklih sedam dana ukupno palo 1 mm do 4 mm oborine. Priprema za proljetnu sjetvu obavlja se vrlo teško. Najveće količine oborine izmjerene su u gorju, te uzduž Jadrana gdje se zbog pretjerano vlažnog tla ne može obavljati sjetva i sadnja nekih povrtlarskih kultura.

U danima koji dolaze dnevna će temperatura zraka u gorju narasti do 10, a na istoku, sjeverozapadu, te uzduž Jadrana do 16℃. Upozoravamo kako ponegdje krajem tjedna ne samo u gorju, nego i u nizinama može biti pojave mraza. Najveće štete mogu nastati na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom, ali i na voćkama koje su na početku cvatnje.

Iako se nalazimo u prvom proljetnom mjesecu, vrijedno je istaknuti kako u četvrtak u gorju na 500 metara nadmorske visine očekujemo pojavu snijega. Oborine u nizinama očekujemo posljednjih dana ovog tjedna. Nažalost, očekivane količine ponovno će biti male, odnosno neće utjecati na promjenu vlažnosti sjetvenog sloja tla. Lagani rast dnevne temperature zraka moguć je u prvoj polovici idućeg tjedna. 

Upozoravamo osobe koje pate od alergija da će do pojave oborine imati tegobe, jer ne samo da čempresi, nego sad već i topola, pa i joha na istoku zemlje cvatu. Savjetujemo da se prije pojave simptoma alergija ode kod liječnika zatražiti medicinsku  pomoć.

I na kraju moramo savjetovati vinogradare i voćare da se već od sutra polako pripremaju na zaštitu svojih nasada od moguće pojave mraza. Priprema počine kupnjom akril folije, dovoženjem slame u nasade, kupnjom velikih voštanih svijeća, ali i sakupljanjem starog motornog ulja. Normalno, ne zaboravimo i da postoje osiguravajuća društva kod kojih svoje nasade možemo osigurati od mraza i tuče.


Tagovi

Vremenske prilike Mraz Snijeg Oborine Suho tlo Dražen Kaučić Agro prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.