Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.03.2024. 15:00

Oprez, mraz je moguć i krajem ovog tjedna

Tlo će uskoro biti umjereno vlažno. Obrada će se moći obavljati.

Foto: Karolina Rastija
  • 1.163
  • 59
  • 0

Krajem proteklog tjedna pri tlu se temperatura zraka tijekom ranih jutarnjih sati ne samo u gorju, nego na sjeverozapadu i na istoku Hrvatske spustila ispod točke smrzavanja. U Osijeku je izmjeren -1℃, a u Varaždinu -3℃.

Šteta vjerujemo da ima, ali samo ponegdje i to uglavnom na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom koje nisu bile pokrivene folijom. Međutim, ipak je može biti i na voćkama koje u cvatnji stradavaju na -2℃.   

Oborine je proteklih sedam dana ponovno bilo najmanje na istoku zemlje gdje se ukupno izmjerene količine kreću od 3 mm do 13 mm. Najveće količine izmjerene su u gorju, te na sjeverozapadu, a ponegdje i uzduž Jadrana. Vrijedno je istaknuti kako je proteklih dana ukupno u Krapini izmjereno 50 mm, te je uz vodotoke rijeka i potoka došlo do poplava. Kako je u samo 24 sata u Zadru palo dva puta više oborine od prosjeka za cijeli ožujak, došlo je do bujičnih poplava.  

I zato nas nimalo ne čudi da je tlo na sjeverozapadu i gorju, a ponegdje i u uzduž Jadrana vrlo vlažno. No, ponegdje smo svjedoci i šteta nastalih uslijed erozije tla.

Danas je atmosfera vrlo nestabilna. Oborine na istoku još uvijek ponegdje može biti. No, već sutra pa sve do petka dani će biti suhi i tlo će se polako sušiti, a voda povlačiti u svoja korita. Najviše trajanja sijanja Sunca očekujemo tijekom četvrtka i petka.

U petak ponegdje može biti pojave mraza i to ne samo u gorju, nego na sjeverozapadu, ali i na istoku zemlje. U nedjelju očekujemo da će temperatura tijekom dana na istoku i sjeverozapadu narasti i do 18℃, a ponegdje i do 20℃ što će ubrzati kolanje sokova u višegodišnjim kulturama.

Kako nastaje mraz i kako ga pravilno nazivamo

Najbolji dokaz tome je suzenje vinove loze na mjestu reza, ali i bubrenje pupova, a zatim početak cvatnje nekih voćaka. Kako će u prvoj polovici idućeg tjedna ponovno biti oborine, a jutarnje temperature zraka lagano rasti, pojavu mraza tih dana ne očekujemo.

Proteklih smo dana na jednom TV kanalu u središnjem dnevniku mogli čuti kako uskoro počinje kalendarsko proljeće. Očito je došlo do zabune meteorologa, jer je kalendarsko proljeće već davno počelo. Uskoro slijedi astronomski početak proljeća i ono će početi istovremeno kada i proljetni ekvinocij, a to je  20. ožujka u 04:06 sati.

Suhe dane ovog tjedna vinogradari, ali i voćari moraju iskoristiti za prskanja svojih nasada, te za popravak armature. Kako krajem tjedna očekujemo umjerenu vlažnost tla, priprema za proljetnu sjetvu moći će se obavljati.

Ne zaboravimo obaviti proljetnu gnojidbu, ali i pripremiti lozne cijepove i sadni materijal odabranih voćaka.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Mraz Astronomsko proljeće Oborine Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.