Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.03.2024. 13:30

Ožujak nosi titulu prevrtljivog i mjeseca lašca - pokazat će nam zašto

Prognozirane minimalne temperature ovog tjedna mnoge će voćare zabrinuti. Nadamo se da šteta na vinovoj lozi neće biti, jer pupovi još uvijek nisu nabubrili.

Foto: Vedran Stapić
  • 811
  • 38
  • 1

Razdoblje suhog tla na istoku i dalje traje. Proteklih sedam dana oborine je bilo i to ukupno 4 mm do 12 mm, ali ipak nedovoljno da sjetveni sloj tla bude umjereno vlažan. Na sjeverozapadu Hrvatske ukupno je izmjereno 2 mm do 7 mm, gorju 2 mm do 16 mm, a uzduž Jadrana 1 mm do 15 mm oborine, te je tlo umjereno vlažno.

Akumulacija topline bila je u cijeloj zemlji veća od prosjeka, što znači da je bilo iznadprosječno toplo. Dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 18℃, a na istoku, sjeverozapadu, te uzduž Jadrana i do 20℃. No, jutra su na istoku bila hladna. Temperatura zraka pri tlu se ponegdje spustila ispod točke smrzavanja. Povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom sigurno su stradale.

Prognozirane minimalne temperature ovog tjedna mnoge će voćare zabrinuti. Očekujemo kako će se već sutra tijekom ranih jutarnjih sati temperatura na 200 cm od tla spustiti ne samo u gorju, nego i u nizinama na istoku i sjeverozapadu ponegdje i na -2℃. Vrijedno je istaknuti kako će pri tlu biti hladnije sigurno za 2℃, pa i 3℃. Ne zaboravimo da trešnje, šljive, kruške i marelice u fazi cvatnje stradavaju na -2℃,  a orah na -1℃.

Uostalom, dobro nam je poznato kako svi mladi zametnu plodovi voćaka stradavaju već i na -1℃. Nadamo se da šteta na vinovoj lozi neće biti, jer pupovi još uvijek nisu nabubrili.

Moramo istaknuti kako vjerojatnost za ponovnu pojavu mraza postoji u prvim danima idućeg tjedna. Savjetujemo da se povrtlarske kulture noću prekriju odgovarajućom akril folijom, a voćke obrane već poznatim metodama za sprečavanje pojave mraza. Prisjetimo se orošavanja, te miješanja i zagrijavanja zraka. Navedene se metode koriste od trenutka kad temperatura počinje opadati, pa sve do trenutka kad temperature dođu iznad točke smrzavanja. Poznato nam je da najniže vrijednosti temperatura zraka nastupaju u trenutku izlaska Sunca, a nije isključeno da to ponekad bude i znatno ranije što ovisi o vremenskoj situaciji.

Ako se dogodi da bude oblačno, te zapuše vjetar vjerojatnost za pojavu mraza je manja, nego što bi bila pri vedrom vremenu bez vjetra. No, ako dođe do advekcije hladnog zraka situacija se znatno pogoršava. Štete od mraza su neminovne i na širem području.  

Oborine očekujemo u petak i nedjelju. Najviše sati sijanja Sunca očekujemo tijekom sutrašnjeg dana, ali i u četvrtak. Upravo navedene sunčane dane treba iskoristiti za pripremu tla pred sjetvu, ali i za rezidbu maslina. Ne smije se zaboraviti na provođenje zaštite od uzročnika paunovog oka od raka maslina. Kako je počela i sadnja krumpira savjetujemo da se poštuje pravilan odabir parcela radi plodoreda.

Opisujući u ovoj prognozi vrijeme proteklih sedam dana, ali i prognozu za dane koji dolaze prisjetili smo se da se ne bez razloga za ožujak govori da je "lažac“ i to upravo zbog prevrtljivog vremena.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Ožujak Mjesec lažac Mraz


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.