Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 07.02.2024. 13:30

Pelud lijeske u zraku - ulazimo u pretproljeće

Savjetujemo da se što više površina izore dubokom brazdom jer još uvijek traje akumulacija vode i u najdubljim slojevima tla.

Foto: Depositphotos/bernhardlux
  • 1.057
  • 57
  • 0

Iako se proteklih sedam dana pri tlu tijekom ranih jutarnji sati temperatura zraka spustila u Splitu na -4℃, Poreču -5℃, Osijeku -8℃, Krapini -9, a u Gospiću na -10℃, akumulacija topline bila je veća od prosjeka i za 80 posto.

Dnevna je ovog tjedna narasla na Hvaru do 17℃, Zagrebu 19℃, a u Osijeku i do 20℃. Spomenutim se temperaturama ne trebamo čuditi, jer je i 2019. te 2020. također u prvih 10 dana veljače bilo iznadprosječno toplo. Suhe i sunčane dane marljivi su voćari i vinogradari, ali i maslinari sigurno iskoristili za planiranu rezidbu.

Tlo je na istoku zemlje već pomalo i vrlo suho, a u ostatku zemlje uglavnom umjereno vlažno. Uostalom, pa kako i ne bi kad je do danas ovog mjeseca oborine u cijeloj Hrvatskoj bilo samo ponegdje i to u vrlo malim količinama. Mogli smo čuti kako je neizorano tlo vlažno, ali uostalom pa i jedan od razloga ovog agrotehničkog zahvata je da voda ne leži na tlu, nego se kroz duboku brazdu akumulira u dubljim slojevima tla.

Ratari su tako proteklih dana još uvijek mogli obavljati duboku obradu tla, a koje će u proljeće biti praškasto. Vrijedno je istaknuti kako se sjetveni sloj tla proteklih dana tijekom podneva zagrijao na istoku Hrvatske i do 12℃, te očekujemo vrlo brzi rast i razvoj ozimih kultura, ali i pojavu nekih bolesti i štetnika.

Do subote oborine ne očekujemo. Sijanja Sunca bit će vrlo malo, jer će biti pretežno oblačno. Dnevne će temperature narasti na istoku i sjeverozapadu hrvatske do 17℃, a jutarnje se spuštati na 4℃. U nedjelju očekujemo pojavu oborine. Jutra će biti toplija, ali se dnevne temperature neće znatnije mijenjati.

Oborine u cijeloj zemlji očekujemo i u prvim danima idućeg tjedna, ali će količine biti vrlo male. Vlažnost tla vrlo malo će se promijeniti, te će ono i dalje biti umjereno vlažno. Dani će biti pretežno oblačni, ali vjerujemo da ipak neće utjecati na raspoloženje voćara i vinogradara koji nastavljaju s rezidbom.  

Akumulacija topline bit će ponovno veća od prosjeka, jer će dnevne temperature zraka narasti na istoku i sjeverozapadu do 16, a jutarnje se spustiti na samo 8℃. Spomenuta akumulacija topline idućeg bi tjedna mogla pokrenuti kolanje sokova kod šumskog šiblja, ali i ruža unutar okućnica okrenutih prema jugu. Upravo zato, ruže “traže“ rezidbu.

Visoka razina peludi lijeske, johe i čempresa pokazatelj je da smo prema fenološkom kalendaru ušli u pretproljeće. Završetak ovog godišnjeg doba nagovijestit će početak listanja divljeg kestena, a to je tijekom prvih deset dana u travnju. I tako osobe alergične na pelud lijeske čeka mukotrpno ublažavanje nastale alergije.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Iznadprosječno toplo Suho Pretproljeće Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.