Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.11.2023. 12:35

Pred nama je dinamičan razvoj vremena, bit će uistinu primjereno početku prosinca

U depresijama ponegdje ratarske kulture mogu trpjeti od viška vode u tlu, a da se to ne dogodi odvodne kanale treba očistiti.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.211
  • 68
  • 0

Proteklih sedam dana bili smo svjedoci pojave snijega ne samo u gorju, nego i u zaleđu Splita. Pahulje su u subotu zalepršale i na sjeverozapadu. No, kako je u nedjelju došlo do jugozapadnog strujanja pri čemu je zatoplilo, vrlo se brzo otopio. Dnevna je temperatura zraka narasla na istoku i sjeverozapadu do 10℃.

Ukupno je proteklih sedam dana palo na istoku i sjeverozapadu 10 do 29 mm, gorju 1 do 49 mm, a uzduž Jadrana 14 do 83 mm kiše. Tlo je bilo vrlo vlažno, te traktori nisu mogli odlaziti na oranice.

Veseli nas da ozime ratarske kulture nisu trpjele od viška vode u tlu, ali i jutarnje temperature pri tlu nisu bile tako niske da bi naškodile spomenutim kulturama. One su se spuštale do -9℃. Vrijedno je istaknuti kako su ipak jutra uzduž Jadrana ponegdje bila hladna, jer se temperatura u Šibeniku spustila na -2 ℃. Šteta je sigurno bilo na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom.

Pred nama je dinamičan razvoj vremena. U subotu dolazi do prodora hladnog zraka sa sjeverozapada. Velika je vjerojatnost za pojavu kiše, ali i snijega ne samo u gorju, nego i u nizinama. Već u nedjelju očekujemo da će doći do smirivanja vremena. Osjetno će zahladiti. Na istoku i sjeverozapadu tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se spustiti na -2℃, a dnevna narasti do samo 3℃.  Bit će djelomično sunčano.

Početkom tjedna bit će još hladnije. Na istoku očekujemo da će se temperature spustiti na -4℃, a na sjeverozapadu i u gorju na -9℃. Pri tlu će sigurno biti hladnije za 3℃ do 4℃ što je dovoljan razlog da se voda na otvorenom ispusti iz cijevi, a biljke osjetljive na spomenute negativne temperature prekriju ili sklone na toplija mjesta.

Hladno će biti i uzduž Jadrana gdje može biti šteta na povrtlarskim kulturama koje se uzgajaju na otvorenom.

I tako smo konačno dočekali hladnije vrijeme primjereno početku prosinca. Iznadprosječno toplog vremena već nam je pomalo dosta. Kako će dani biti suhi i djelomično sunčani treba otići u vinograde i voćnjake, te nastaviti sa zaštitom od divljači. Normalno, plastenike i staklenika trebat će grijati. Ako vidimo da ponegdje u nizinama, a naročito u depresijama stoji voda od koje trpe ozime kulture, očistimo odvodne kanale.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Hladnije Minusi Prosinac Vremenske prilike


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.