Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.11.2023. 14:15

Pred nama su dinamične vremenske prilike - epizoda obilnih količina kiše, moguće i poplave

Međutim, na kišu se ovog mjeseca ipak ne smijemo ljutiti, jer jedna stara pučka izreka kaže: “Ako studeni ne da kiše, posijano ne niče“.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.838
  • 167
  • 1

Kako je akumulacija topline i proteklih sedam dana bila veća od prosjeka i za 50%, ne čudi nas da su se ponegdje na trešnjama i višnjama pojavili cvjetovi.

Dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 23°C, sjeverozapadu 24°C, a na istoku i uzduž Jadrana i do 26°C. U gorju, ali i na sjeverozapadu ponegdje je bilo i pojave slabog mraza, pa se temperatura pri tlu spustila na -1°C.

Posljednjih smo dana bili svjedoci visokog vodostaja rijeka u Gorskome kotaru. U Pargu kod Čabra izmjereno je ukupno 204 mm kiše. Kupa je dosegla svoj maksimalni vodostaj. Obilne količine kiše izmjerene su i na cijelom Kvarneru, pa je tako u Rijeci izmjereno 224 mm kiše. Tlo je u cijeloj zemlji vrlo vlažno. Duboka obrada tla ne može se obavljati, jer je ukupno proteklih sedam dana na istoku izmjereno 12 do 24 mm, a na sjeverozapadu 16 do 60 mm kiše.

No, tlak zraka je u opadanju, pa su pred nama dinamične vremenske prilike. Južini se ne nazire kraj. Ponovno očekujemo temperature veće od prosjeka. Dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 18°C, istoku i sjeverozapadu 19°C, a uzduž Jadrana i do 20°C. Tlo će i dalje biti vlažno. Promjenu vremena očekujemo već u petak navečer.

Vrijedno je istaknuti kako u nedjelju stiže epizoda obilne kiše! Očekujemo da će ukupno u narednih sedam dana pasti na istoku, sjeverozapadu, te u gorju oko 20 mm, Dalmaciji 50 mm, a u Istri i 100 mm kiše.  

Vjerujemo kako će od utorka dani ipak biti djelomice sunčani i suhi. Ako ponegdje i bude kiše, količine će biti vrlo male. Zbog vlažnog tla traktori će idućih dana teško ulaziti na oranice. Treba pričekati s dubokom obradom. Nakon epizode vlažnog tla slijedi niz suhih dana kad ćete strojevima moći u polje. Međutim, na kišu se ovog mjeseca ipak ne smijemo ljutiti, jer jedna stara pučka izreka kaže: “Ako studeni ne da kiše, posijano ne niče“.

Vinogradare podsjećamo da se polako spremaju za krštenje mošta u vino, jer je iduću subotu blagdan svetog Martina.


Tagovi

Agro prognoza Oborine Vrijeme Dražen Kaučić Moguće poplave


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.