Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.01.2024. 13:30

Pred nama su uglavnom suhi, ali i dani s hladnim jutrima

Savjetujemo da se u voćnjake i vinograde krene oko 10 ili 11 sati kad će biti malo toplije. Obuća mora biti nepropusna, jer će tlo još uvijek biti vlažno.

Foto: Vedran Stapić
  • 991
  • 47
  • 0

Krajem proteklog tjedna pojava snijega mnoge je razveselila. Danas ga na tlu ima u Varaždinu 2 cm, Gospiću 4 cm, Bosiljevu 8 cm, a u Krapini 9 cm. Na istoku zemlje vrlo brzo se otopio.

Šteta ima na voćkama i ukrasnom bilju gdje je zbog težine snijega došlo do pucanja grana. Temperature zraka pri tlu su se spuštale tijekom ranih jutarnjih sati uzduž Jadrana na -6℃ (Šibenik), istoku zemlje -10℃, u gorju -15℃, a na sjeverozapadu na -18℃. Šteta od spomenutih temperatura ima samo uzduž Jadrana na povrtlarskim kulturama koje se uzgajaju na otvorenom. No, ima ih sigurno i na agrumima.  

Dani će do kraja tjedna biti uglavnom suhi. Jutra će i dalje biti hladna, jer će se temperature spuštati ispod točke smrzavanja. Tijekom dana će narasti ne samo na istoku i sjeverozapadu, nego i u gorju do 10℃, a uzduž Jadrana i do 15℃. Najviše sati sijanja Sunca očekujemo da će biti tijekom subote i nedjelje.

Ako se spomenutih dana planira obavljati rezidba vinove loze te voćaka treba se slojevito obući. Tijekom dana u subotu će temperatura narasti na istoku i sjeverozapadu do 9℃, a u jutro u nedjelju na istoku spustiti na -2℃, sjeverozapadu na -5℃, a u gorju -7℃. Uzduž Jadrana će biti znatno toplije, jer će dnevna temperatura narasti i do 15℃. Dani će biti pretežno sunčani.  

Krčenje napuštenih vinograda i voćnjaka u danima koji dolaze moći će se obavljati. Za odlazak u vinograde i voćnjake trebat će nam nepropusna obuća i odjeća koja će se tijekom podneva moći brzo i lagano skidati. Savjetujemo da se ne zaboravi malo očistiti odvodne kanale kako se voda ne bi zadržavala na tlu.  

Tijekom prve polovice idućeg tjedna očekujemo na istoku i sjeverozapadu znatno toplije dane s dnevnom temperaturom i do 10℃. Jutro će još samo u ponedjeljak biti hladno. Ostalih će dana sve do kraja tjedna jutarnje temperature biti iznad točke smrzavanja. Oborine ne očekujemo. Tlo će biti umjereno vlažno, te će se tako lijepo vrijeme za obavljanje planiranih radova nastaviti.

Već u subotu, a neki i u ponedjeljak proslavili su blagdan sv. Vinka. Radovi u vinogradu su i službeno počeli. Prisjetimo se jedne stare pučke izreke koja kaže: "Ako za Vinka sunce peče, vino u bačve teče“. Kako je stvarno tog dana Sunca i bilo, vino bi moglo i ove godine u bačve teći.


Tagovi

Agro prognoza Vremenski uvjeti Dražen Kaučić Vrijeme Suhi dani Rezidba


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.