Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.09.2024. 15:00

Pripremite duge rukave - slijedi nam razdoblje lošeg vremena

I tako nakon nezaboravnih vrućih dana eto nas odjednom u vremenu nekada uobičajenom za sredinu rujna, piše naš agrometeorolog mr. sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 668
  • 72
  • 0

Krajem proteklog tjedna dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 31° C, sjeverozapadu 34° C, a na istoku Hrvatske do 38° C. U prvim danima ovog tjedna jutarnja se temperatura spustila na istoku na 13° C, a u gorju i sjeverozapadu na samo 9° C.

Oborine proteklih pet dana razveselile su ratare koji tlo pripremaju za sjetvu, ali i rastužila one koji obavljaju kombajniranje kukuruza.

Ukupno je u navedenom razdoblju izmjereno na istoku 8 do 26 mm, sjeverozapadu 9 do 32 mm, gorju 36 do 138 mm, a uzduž Jadrana 13 do 208 mm oborine. Zbog obilne količine u kratkom razdoblju došlo je u gradovima uz more i do poplava.

Prognoza vremena za narednih sedam dana nije povoljna. Već sutra oborine očekujemo u gorju i uzduž Jadrana. U petak u cijeloj zemlji. Očekujemo kako će od sutra pa sve do sredine narednog tjedna ukupno pasti u Osijeku oko 60 mm, a u Zagrebu možda i 100 mm oborine. Tlo će biti vrlo vlažno. Kombajni i traktori mislimo da neće ulaziti na oranice. Sijanja Sunca neće biti.

Vrijedno je istaknuti kako već od sutra slijedi zahladnjene. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka sve do sredine idućeg tjedna neće prelaziti 10° C. U subotu i nedjelju tijekom dana će narasti na istoku i sjeverozapadu samo do 11° C, a što znači da će se prostorije u kojima tijekom dana boravimo malo morati i zagrijati.

Odjeća s kratkim rukavima zamijenit će se dugim i toplijim. Ne iznenadimo se ako u gorju temperature tijekom noći i jutra ne budu veće od 5° C.

Dakle, pred nama su pravi jesenski dani pa se pripremimo na duži boravak u zatvorenom i grijanom prostoru. Zbog navedenog nema se smisla ljutiti, jer će već sredinom idućeg tjedna oborine prestati, a temperature zraka narasti na istoku i sjeverozapadu ponovno do 21° C, a uzduž Jadrana do 24° C. Vlažnost tla bit će umjerena pa će i traktori moći ulaziti na oranice. 

I tako nakon nezaboravnih vrućih dana eto nas odjednom u vremenu nekada uobičajenom za sredinu rujna.


Tagovi

Agro prognoza Oborine Pad temperatur Dražen Kaučić Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.