Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.08.2024. 15:00

Pripremite se, stiže novi toplinski val

Upozoravamo i na visoku razinu peludi u zraku i to od ambrozije. Molimo da se ovu alergenu biljku unutar okućnica mehaničkim ili kemijskim putem uništava.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.149
  • 139
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je veća od prosjeka za 5 do 10%. Bilo je vrlo vruće. Tijekom dana temperatura zraka narasla je u gorju do 33℃, sjeverozapadu 34℃, na istoku Hrvatske do 37℃, a uzduž Jadrana i do 38℃. Međutim, bilo je i jutra kad se temperatura na istoku i sjeverozapadu spustila na 11℃, a u gorju samo na 10℃.

Ponegdje je bilo pljuskova s grmljavinom. Ukupno je izmjereno na istoku 1 do 11 mm, sjeverozapadu 9 do 13 mm, a u gorju i uzduž Jadrana 1 do 7 mm oborine. Navedene količine nisu bile dovoljne da podmire nedostatak vode u sjetvenom sloju tla. Ulazeći u površine pod kukuruzom, ali i na pokošenim livadama vidljive su velike pore koje ubrzavaju gubitak vode i iz dubljih slojeva tla.

Vrijedno je istaknuti kako se sjetveni sloj tla proteklih dana zagrijao na istoku i sjeverozapadu do 39℃, a uzduž Jadrana i do 44℃ te je i to uzrokom spomenutih pora, a koje su očiti pokazatelj da je tlo već suho i u oraničnom sloju. Moramo istaknuti kako je proteklog mjeseca ukupno izmjereno u Varaždinu, Daruvaru i Bjelovaru oko 45% manje oborine od prosjeka te je i to sigurno jedan od razloga negativne bilance vode u tlu.

Razdoblje suhih, sunčanih, ali i vrućih dana se nastavlja. Uskoro dolazi novi toplinski val! Dnevna će temperatura zraka narasti na istoku i sjeverozapadu Hrvatske do 33℃. Sijanja Sunca bit će 7 do 8 sati na dan. Tijekom subote i nedjelje bit će još toplije i to sigurno za 2℃. Dnevne temperature u tjednu koji dolazi narast će i do 36℃, a ponegdje vjerujemo i do vrlo vrućih 38℃ pri čemu će sijana Sunca biti i do 13 sati na dan.  

Preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika moraju se obavljati samo tijekom ranih jutarnjih sati. Kako bobice vinove loze mijenjaju boju opasnost od širenja pepelnice i peronospore sve je manja, ali zato raste opasnost od širenja sive plijesni. Savjetujemo da se pazi na karencu korištenih zaštitnih sredstava te da se na žutim pločama prati populacija američkog cvrčka koji prenosi zlatnu žuticu. Prskanja insekticidima još uvijek nisu završena.

Upozoravamo na visoku razinu peludi u zraku i to od ambrozije. Molimo da se ovu alergenu biljku unutar okućnica mehaničkim ili kemijskim putem uništava.

Vjerujemo kako ne moramo ponavljati da biljke s kratkim korijenovim sustavom treba svakodnevno navodnjavati. No, raspoložive količine vode ipak treba štedjeti.

Na novi toplinski val se treba pripremiti. Po ne znamo koji put ponavljamo da djeca moraju boraviti u hladu od 10.00 do 17:00 sati. Starije osobe moraju piti dovoljne količine vode i nikako ne izlaziti iz hladovine svojih domova. Visoka i vrlo visoka opasnost od UV zračenja upozorenje je da se odijevamo laganom odjećom, ali i da se koriste kreme s visokim faktorom zaštite od UV zračenja.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Toplinski val Ambrozija Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.