Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša 2024.
  • 22.02.2024. 18:00

Sezonska prognoza: Čeka nas proljeće toplije od prosjeka, a s njim i suša?

Alpski snježni pokrivač trenutno je niži od uobičajenog i kao takav će topljenjem snijega manje doprinijeti riječnim tokovima u regiji, u nadolazećoj proljetnoj i ljetnoj sezoni, pokazuje EDO izvješće

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 2.841
  • 140
  • 0

Dugotrajne, iznadprosječne temperature, topli periodi i slaba količina oborina doveli su do jake suše u mediteranskoj regiji, a zahvaćena su brojna područja u južnoj Italiji, južnoj Španjolskoj, Malti, Maroku, Alžiru i Tunisu. Iako smo u zimi, ova vremenska nepogoda već sada ima velike, kritične učinke, stoji u izvješću Europskog opservatorija za sušu (EDO) kojim upravlja Zajednički istraživački centar Europske komisije (JRC).

Sezonska prognoza predviđa toplije proljeće u južnoj Italiji, Grčkoj, otocima Mediterana i sjevernoj Africi. Očekuje se da će ovaj problem potrajati s čime raste i zabrinutost o utjecajima na poljoprivredu, ekosustave, dostupnost pitke vode i proizvodnju energije.

Napominju i da će svaka desetina stupnja globalnog zatopljenja povećati rizike od dugotrajnih suša, a onda i mjere prilagodbe za upravljanje vodama, između ostalih i u sektoru poljoprivrede. 

Stroga ograničenja vode 

Naime, od 1. do 20. siječnja područje Sredozemlja doživjelo je kritične sušne uvjete, koji su posebno pogodili južnu Italiju, južnu Španjolsku i Maltu. Situacija je još teža u Maroku, Alžiru i Tunisu. Kao posljedica toga, ograničenja korištenja vode već su provedena u Maroku, Španjolskoj i Siciliji.

Suša u siječnju (Izvor: EK)

U španjolskoj regiji Kataloniji je 1. veljače proglašeno izvanredno stanje zbog suše sa strogim ograničenjima vode, jer su njezine rezerve pale na ispod 16%. Utvrđeno je da su rezervoari u regiji Algarve na jugu Portugala na najnižoj razini i naređena su ograničenja korištenja vode.

Rezervoari u talijanskoj regiji Sicilija za sada su ispod razine upozorenja, no možda će biti potrebno racionalizirati potrošnju.

U Maroku je šest uzastopnih godina suše rezultiralo kritično niskom razinom u akumulacijama, s prosječnim punjenjem brana od oko 23%. Zabranjeno je korištenje vode za čišćenje cesta, navodnjavanje parkova i nekih poljoprivrednih površina.

Utjecaj na poljoprivredu

Za procjenu utjecaja u poljoprivredi, istraživači su koristili kombinirani pokazatelj suše (CDI) temeljen na oborinama, vlažnosti tla i vegetacijskom stresu. Stanje je do kraja siječnja bilo alarmantno

Manjak kiše i rekordno visoke temperature u prošlom mjesecu utjecali su na ozime usjeve i voćke duž obale u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj i na mediteranskim otocima, dok su Maroko i Alžir zabilježili smanjeni rast usjeva. 

Prije toga, topli periodi između rujna i prosinca 2023. doveli su do iznadprosječnih temperatura, a siječanj 2024. nedavno je proglašen najtoplijim u povijesti.

Manje snježnog pokrivača u Alpama 

Gledajući unaprijed, sezonske prognoze predviđaju proljeće toplije od prosjeka. Alpski snježni pokrivač trenutno je niži od uobičajenog i kao takav će topljenjem snijega manje doprinijeti riječnim tokovima u regiji, u nadolazećoj proljetnoj i ljetnoj sezoni.

Upozoravaju i da dugotrajne suše također povećavaju rizik od šumskih požara zbog smanjene vlažnosti tla, a prethodna, također sušna godina, zabilježila je najveći šumski požar ikada u EU.  

Potrebne prilagodbe i strategije ublažavanja

UN-ov Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) predvidio je da će u narednim desetljećima toplinski valovi i suše postati sve češći i ozbiljniji u mnogim regijama. Sredozemni bazen jedno je od rijetkih područja za koje se očekuje značajno smanjenje oborina.

Zahlađenje i suša: Što bi poljoprivredi donio kolaps Golfske struje?

U izvješću se ističe kako su ulaganja u sustave ranog upozoravanja na sušu, povećanje učinkovitosti postojećih i novih tehnologija za distribuciju vode, prelazak na otpornije usjeve te poboljšanje pristupa vodnim resursima ključni za bolju spremnost i otpornost čitave zajednice.


Tagovi

Sezonska prognoza Suša Sušno proljeće Ograničenja vode 2024. Iznadprosječne temperature


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.