Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.06.2024. 15:00

Stiže epizoda suhog i sunčanog vremena

Zbog česte pojave oborine i vrlo visoke vlažnosti zraka u nekim se vinogradima pojavila antraknoza koja napada i bobice pa pripazite i redovito prskajte, savjetuje naš agrometeorolog (i vinogradar!) Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 4.748
  • 315
  • 1

Proteklih je dana akumulacija topline bila jednaka višegodišnjem prosjeku. Dani prvog ljetnog mjeseca konačno su bili vrući. Dnevna temperatura zraka narasla je na sjeverozapadu do 30℃, istoku 32℃, a uzduž Jadrana do 34℃. Tijekom ranih jutarnjih sati na kopnu se temperatura spustila na 12℃, a uzduž Jadrana na 18℃.

Tlo je u gorju i na sjeverozapadu vrlo, a na istoku umjereno vlažno te se plitka obrada tla mogla obavljati. Biljke s kratkim korijenovim sustavom nije trebalo natapati. Ukupno je u prvih 11 dana ovog mjeseca, ne samo u Osijeku nego i u Zagrebu bilo 6 dana s pojavom oborine. Vrijedno je istaknuti da je na istoku, a posebno na sjeverozapadu ukupno izmjereno i 50 % više oborine od prosjeka. Kako su bile i česte, preventivna zaštita od biljnih bolesti i štetnika obavljala se vrlo teško. Neki su vinogradari prskanja morali i po 3 puta ponavljati.

Do četvrtka će oborine na kopnu ponovno biti česte, a ponegdje i obilne. Preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika ne mogu se obavljati, jer će korišteni fungicidi i insekticidi vrlo brzo biti isprani s lisne mase. Dnevna će temperatura zraka narasti do 25℃, a jutarnja se spustiti na 12℃.

Od petka pa i u prvoj polovici idućeg tjedna dani će biti suhi i sunčani. Sunce će sijati i 9 sati na dan. Dnevne će temperature zraka narasti i do 33℃. Stupanj opasnosti od UV zračenja bit će visok, što znači da se nepokriveni dijelovi tijela moraju zaštiti korištenjem zaštitnih krema. Na glavu treba staviti šešir sa širokim obodom.

Biljke s kratkim korijenovim sustavom od subote će se tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati natapati, jer će lako pristupačne vode u zoni korijena biti nedovoljno za njihov rast i razvoj.

Koncentracija peludi trava i korova uskoro će biti vrlo visoka. Osobama koje pate od alergija savjetujemo da izbjegavaju boravak na livadama. No, lipa također cvate. Ima osoba koje su alergične na njenu pelud pa pripazite i obilazite ova stabla u širokom luku.


Tagovi

Agro prognoza Oborine Suho i sunčano Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled