Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 14.06.2023. 14:30

Stiže nam astronomsko ljeto - donosi kraj nestabilnom vremenu?

Dolaskom astronomskog ljeta biljke s kratkim korijenovim sustavom morat će se svakodnevno natapati.

Foto: Martina Pavlović
  • 10.723
  • 578
  • 0

Nakon vrlo nestabilnog vremena proteklog tjedna kad je ukupno izmjereno na istoku 5 do 21 mm, sjeverozapadu 7 do 30 mm, a u gorju 12 do 57 mm oborine, protekla tri dana bila su sunčana i suha. Mnogi su vinogradari i voćari krenuli obavljati preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika, a stočari skidati prve otkose sijena.

Dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 25℃, istoku i sjeverozapadu 28℃, a uzduž Jadrana do 29℃. Vrijedno je istaknuti kako se tlo do 5 cm dubine zagrijalo na istoku i sjeverozapadu do 30℃, pa se na tlu pojavila pokorica koju treba plitkom obradom tla što prije razbiti.

Uskoro slijedi niz suhih i sunčanih dana. Jutarnje će temperature biti bez promjene, a dnevne u laganom porastu. Tijekom prve polovice idućeg tjedna njihove će vrijednosti narasti u cijeloj zemlji do 30℃. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se uzduž Jadrana spustiti na 20℃, istoku i sjeverozapadu na 15℃, a u gorju na 11℃. Moramo istaknuti kako će stupanj opasnosti od UV zračenja biti visok, pa i vrlo visok.

Upravo zato savjetujemo korištenje krema s vrlo visokim faktorom zaštite od UV zračenja, nošenje slamnatih šešira i konzumiranje dovoljnih količina vode. Djeca ne bi smjela izlaziti iz zatvorenog prostora od 11:00 do 16:00 sati.

Biljke s kratkim korijenovim sustavom morat će se svakodnevno natapati tijekom jutra i kasno poslije podne, jer će gubitak vode iz tla procesom evapotranspiracije biti vrlo velik. Vjerujemo da će stočari nastaviti kosidbu krmnih kultura, a voćari i vinogradari preventivna prskanja svojih nasada.

Ne zaboravite unutar nasada objesiti žute ploče na kojima će se hvatati brojni insekti, upozoravajući nas na njihovu brojnost, te potrebu prskanja. Koncentracija peludi trava i korova bit će vrlo visoka, pa savjetujemo da osobe koje pate od alergije na spomenutu pelud izbjegavaju boravak na otvorenom u blizini livada.

Podsjećamo kako u srijedu, točnije u 16:58 sati astronomski na sjevernoj hemisferi počinje ljeto, odnosno nastupa ljetni solsticij. Sunce će tog dana u odnosu na horizont biti na maksimalnoj visini, te će dan trajati duže od noći.


Tagovi

Agro prognoza Suho Sunčano Vrijeme Asstronomsko ljeto Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.