Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.11.2023. 13:30

Stiže promjena vremena, požurite završiti planirane radove

Radova još uvijek ima u voćnjacima i vinogradima.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 2.038
  • 117
  • 0

Jutra su proteklih dana bila hladna. Temperatura zraka pri tlu spustila se u gorju, te na istoku na -3°C, a na sjeverozapadu i na - 5°C. No, šteta od navedenih temperatura sigurno nema. Tlo je na teško propusnim zemljištima, ali i uz vodotoke rijeka te u depresijama vrlo vlažno. Uostalom kako i ne bi kad je ukupno proteklih dana izmjereno na istoku i sjeverozapadu 20 do 40 mm kiše. Traktori su vrlo teško ulazili na oranice.

Vjerojatnost za pojavu kiše najveća je u petak, a zatim u prvim danima idućeg tjedna. Očekujemo kako će ukupno do srijede pasti na istoku i sjeverozapadu oko 20 mm kiše. To je mnogo ako se prisjetimo da je proteklih dana na istoku i sjeverozapadu već palo i do 40 mm kiše. Upravo zato savjetujemo da se nekoliko suhih dana iskoristi za odlazak u polje, te barem malo pročiste odvodni kanali kako voda ne bi stajala na oranicama, odnosno ozime ratarske kulture ne bi trpjele od njezina viška u tlu. Vrijedno je istaknuti da na strmim terenima, a to je uglavnom u gorju, te ponegdje na sjeverozapadu može doći i do erozije tla.

Najhladnije će biti u subotu i nedjelju. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka spustit će se na istoku i sjeverozapadu na -3, a u gorju i na -5°C. Ne zaboravimo kako će pri tlu sigurno biti hladnije za 2°C do 3°C, pa će se staklenici i plastenici morati dobro zatvarati, a po potrebi i malo zagrijati. Savjetujemo da se do petka voda u cijevima na otvorenom što prije ispusti da ne dođe do smrzavanja, a zatim pucanja cijevi. Normalno, biljke osjetljive na niske temperature moraju se unijeti na toplija mjesta i prekriti odgovarajućom folijom.

Umjereno vlažno tlo u vrtovima treba duboko prekopati. Takvo će u proljeće biti praškasto, a time i lakše za proljetnu obradu. Kad se već boravi u vrtovima, izvadimo iz tla još pokoju mrkvu i celer. Na prikladnim mjestima unutar okućnica posadimo i pokoju voćku. Sada je vrijeme i da se suhe i oštećene grane na voćkama uklone. Ponovno spominjemo potrebu uklanjanja mumuficiranih plodova voćaka, jer su oni  izvor zaraze monilijom.

Ne možemo, a ne spomenuti i gnojidbu voćnjaka, pa i vinove loze s gnojivima gdje prevladava sadržaj fosfora. Obilazeći voćnjake, zaštitite svoje nasade od divljači.


Tagovi

Agro prognoza Kiša Oborine Vlažno tlo Mogućnost erozije Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.