Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.09.2024. 13:30

Suho i sunčano vrijeme razveselit će mnoge poljodjelce

Kako oborine ne očekujemo vlažnost tla bit će uskoro umjerena te će i kombajni moći ulaziti na oranice, a zrno kukuruza na klipu se polako sušiti.

Foto: Vedran Stapić
  • 5.371
  • 398
  • 1

Vremenom proteklih sedam dana ima ratara koji su zadovoljni, ali i onih drugih. Zadovoljni su uglavnom oni koji moraju pripremati tlo za jesensku sjetvu, a nezadovoljni oni koji još uvijek nisu obavili kombajniranje kukuruza.

Ukupno je od protekle srijede do danas izmjereno na istoku 53 mm do 129 mm, a na sjeverozapadu 78 mm do 102 mm oborine. Bilo je i hladno.

Pri tlu se temperatura zraka spustila u Slavonskom Brodu i Varaždinu na samo 2° C. No, akumulacija topline ipak je bila u okvirima prosječne višegodišnje vrijednosti.

Veseli nas da će dani do subote biti djelomice sunčani jer će sijanja Sunca na istoku i sjeverozapadu biti 4 sata na dan. Dnevna će temperatura zraka narasti i do 22° C. Kako oborine ne očekujemo vlažnost tla bit će uskoro umjerena te će i kombajni moći ulaziti na oranice, a zrno kukuruza na klipu se polako sušiti.

Najviše sati sijanja Sunca očekujemo tijekom subote i nedjelje, a to je i do 9 sati na dan kad će dnevna temperatura zraka narasti do 24° C. Podjednake vrijednosti dnevne temperature zraka očekujemo i u prvoj polovici idućeg tjedna kad će se i jutarnje temperature kretati oko 10° C.

Bit će umjereno oblačno jer će sijanja Sunca biti 4 sata na dan, a to je dovoljno da se oranični sloj tla uz strujanje zraka s juga nastavi polako sušiti. Najmanje sati sijanja očekujemo u gorju i uzduž Jadrana jer će Sunce u prvoj polovici idućeg tjedna sijati samo 2 sata na dan.

Kako će najviše sijanja Sunca biti u subotu i nedjelju savjetujemo da se polako očiste gredice u vrtu te posade presadnice zimske salate. Ne zaboravite posaditi luk i češnjak. Unutar okućnica ne bi smjeli orezivati grmove jorgovana i rododendroma. Hortenzije i ocvale cvjetove ruža moramo što prije orezati.

Gredice u vrtu koje će tijekom zime biti prazne moraju se duboko prekopati. Tlo se sada ne smije frezati jer će ono u proljeće biti zbijeno. Samo dubokom obradom postižemo promjenu strukture tla, a koje će u proljeće biti praškasto pa i mnogo lakše za obradu.


Tagovi

Agro prognoza Sunčano Suho Vremenska prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na fotografiji se nalazi mladi medvjed u svojem prirodnom okruženju. Medvjed je smeđe boje, s gustim, mekim krznom koje mu prekriva tijelo.Medvjed djeluje radoznalo dok promatra okolinu.
#RuralFoto #životinje