Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.10.2023. 15:30

Suho, maglovito, ali i sve toplije vrijeme potrajat će samo nekoliko dana

Najavljene količine kiše u prvoj polovici idućeg tjedna sigurno još uvijek neće biti dovoljne da podmire manjak vode u tlu.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 3.654
  • 239
  • 1

Babljem ljetu u nedjelju je došao kraj. Još u petak i subotu bilo je iznadprosječno toplo, pa su dnevne temperature zraka narasle u gorju do 26° C, sjeverozapadu 27° C, a na istoku i uzduž Jadrana do 29° C. Kiša u nedjelju tijekom noći nije nas iznenadila. Naprotiv, mnoge od nas je razveselila.

Tlo je posvuda suho. Ukupno je palo na istoku 4 do 11 mm, sjeverozapadu 7 do 27 mm, gorju 35 do 74 mm, a uzduž Jadrana 2 do 14 mm kiše. Spomenuta je kiša bila naročito po volji poljodjelaca koji su u petak ili u subotu zakorovljene oranice tretirali herbicidima. Kako su bila samo dva kišna dana, vlažnost neubranog kukuruza nije se znatnije promijenila. U utorak kiše više nije bilo, ali su zato jutra ponegdje bila hladna. Temperatura zraka pri tlu spustila se u gorju i na sjeverozapadu ispod točke smrzavanja. Plastenike i staklenike trebalo je noću zatvarati.

Sinoptičke karte otkrivaju kako će na vrijeme u našim krajevima idućih dana utjecati ciklona, a koja polako s juga pritječe nad naše krajeve. Upravo zato, dnevna će temperatura zraka do kraja tjedna polako rasti. Očekujemo kako će u petak njene vrijednosti na istoku i sjeverozapadu narasti i do 26° C.  No, jutra će ipak u iduća dva dana ponegdje na kopnu biti hladna s temperaturama pri tlu i ispod točke smrzavanja.

Suhe i sunčane dane svakako iskoristimo za duboku obradu tla, ali i za pripremu tla namjenjenu sjetvi pšenice.

Pojavu kiše na sjeverozapadu očekujemo već u četvrtak, ali u vrlo malim količina. Tijekom prve polovice idućeg tjedna raste vjerojatnost za kišu koja će sigurno prekinuti neke  poljodjelske radove. Međutim, skloni smo vjerovanju kako očekivanih samo 10 mm još uvijek nije dovoljno da tlo postane vrlo vlažno.

Dane koji dolaze mnogi će od nas iskoristiti za odlazak na groblja, jer grobovi moraju biti očišćeni. Suhe i sunčane dane svakako treba iskoristiti da se na njima posadi pokoji cvijet. Od četvrtka vjerojatnost za pojavu mraza ne postoji.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Ciklona Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"