Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 31.07.2024. 13:05

Suho, sunčano, ali i nestabilno vrijeme je pred nama, moguća je i tuča

Biljkama moramo pomoći na način da ih prskamo biostimulatorima, ali i da ih redovito navodnjavamo.

Foto: Morena Sinčić
  • 915
  • 52
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline ponovno je bila veća od prosjeka za ovo doba godine, ali samo za 10 do 15 posto. Tijekom dana temperatura zraka narasla je u gorju do 33℃, sjeverozapadu 34℃, istoku Hrvatske 37℃, a uzduž Jadrana do 38℃.

Konačno smo dočekali da noći na kopnu nisu bile tople jer se temperatura spustila na samo 10℃. Oborine je ponegdje i bilo, ali vrlo malo. Ukupno je izmjereno na istoku 1 do 2 mm, a na sjeverozapadu 3 do 5 mm. U gorju je bilo lokalnih pljuskova pa je tako u vrlo kratkom razdoblju tijekom nedjelje u Ogulinu ukupno izmjereno 93 mm oborine. Na spomenutom lokalitetu bilo je i pojave tuče. Nažalost, tuče je ponegdje bilo i uzduž Jadrana.

Vrijedno je istaknuti kako se tlo na 5 cm dubine ne samo u Komiži, nego i u Osijeku zagrijalo i do 47℃.

Suho, sunčano i vruće bit će i u danima koji dolaze. No, u petak postoji na kopnu i uzduž Jadrana vjerojatnost za lokalne pljuskove pri čemu ponegdje može biti i pojave tuče. Do kraja ovog tjedna dnevne će temperature zraka na istoku i sjeverozapadu narasti i do 32℃, a noću se spuštati ispod 20℃ pa neće biti tople. Tijekom prve polovice idućeg tjedna dnevne će temperature zraka ponovno narasti i do 37℃, a Sunce će sijati i po 12 sati na dan.

Suhi i vrući dani pogodovat će razini peludi kopriva u zraku, a koja će biti visoka. No, razina peludi ambrozije još uvijek je umjerena. Upozoravamo na stupanj opasnosti od UV zračenja, a koja će na kopnu biti visoka, a uzduž Jadrana i vrlo visok. Dakle, djeca ne smiju izlaziti na sunce od 10 do 17 sati. Ne zaboravite na starije osobe koje moraju redovito uzimati lijekove, ali i boraviti u rashlađenom prostoru.

Biljke si ne mogu same pomoći pa i njima moramo pomoći na način da ih redovito navodnjavamo, ali i prskamo s biostimulatorima koji ublažavaju posljedice temperaturnog stresa. Ne zaboravite domaćim životinjama osigurati dovoljne količine vode za piće. Preventivna prskanja vinograda protiv biljnih bolesti i štetnika moraju se obavljati samo tijekom ranih jutarnjih sati kako bi izbjegli palež listova.


Tagovi

Agro prognoza Suho Sunčano Tuča Dražen Kaučić Pljuskovi


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.