Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.07.2024. 16:05

Sunčano i vruće i dalje, ponegdje lokalni pljuskovi pa i tuča

Samo biostimulatorima možemo donekle biljkama pomoći da lakše podnose temperaturni stres.

Foto: Maja Celing Celić
  • 470
  • 39
  • 1

Vrlo vruće bilo je i proteklih sedam dana. Dnevne su temperature zraka narasle na sjeverozapadu do 36℃, a na istoku i uzduž Jadrana do 38℃. Vrijedno je istaknuti kako se tlo koje nije pokriveno lisnom masom na 5 cm dubine zagrijalo u Zagrebu i do 42℃. Noći su bile tople.

Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura se na istoku i sjeverozapadu spustila na 21℃. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka i za 50%. Oborine u obliku lokalnih pljuskova je bilo, ali su ukupno izmjerene količine vrlo male.

Sunčano i vruće vrijeme se nastavlja i u danima koji dolaze. Očekujemo kako će sve do sredine idućeg tjedna sijanja Sunca biti i više od 10 sati na dan. Dnevne će vrijednosti temperature zraka narasti ne samo uzduž Jadrana, nego i na kopnu do 34℃. Noći će ponovno biti tople, jer će se temperatura spuštati na samo 21℃. Akumulacija topline veća i za 50% daje nam za pravo da govorimo kako će berba vinskih sorata vinove loze ove godine možda biti ranija i za više od 10 dana.

Upozoravamo kako ovog tjedna u kasnim poslijepodnevnim satima ponegdje na sjeverozapadu i istoku Hrvatske može biti grmljavinskog nevremena popraćenog tučom. Da bi na vrijeme automobile sklonili na sigurnija mjesta. savjetujemo korištenje radarskih slika koje su nam dostupne na web stranici DHMZ-a.

Osobe koje pate od alergija izazvanih visokom koncentracijom peludi upozoravamo da će u danima koji dolaze koncentracija peludi kopriva biti vrlo viska. No, visok će biti i intenzitet UV zračena te zato savjetujemo da se izbjegava boravak na otvorenom između 10:00 i 17:00 sati. Prozori i vrata moraju se danju zatvarati, a samo noću puštati otvorenim.

Stoci koja boravi u nastambama treba osigurati dovoljno vode za piće.

Kako je tlo suho biljke s kratkim korijenovim sustavom moraju se svakodnevno navodnjavati. Savjetujemo da se temperatura vode kreće oko 20℃. Prskanja biostimulatorima umanjit će posljedice temperaturnog stresa. Biljke osjetljive na zarazu od pepelnice treba ovih dana prskati, jer širenje zaraze ovom bolesti vrući dani itekako pogoduju. 

Počelo je zatvaranje grozda, što znači da se i preventivna prskanja protiv sive plijesni moraju obavljati prema preporukama struke. Ne smije se tijekom ovog toplinskog vala zaboraviti i na prskanja biostimulatorima. Samo navedenim prskanjima biljkama možemo pomoći da lakše podnose temperaturni stres.

"Bijeli oblak pada, bit će kiše i hlada, a kad crni oblak leti, duga kiša prijeti“, govori nam jedna pučka izreka koje se katkada treba prisjetiti.


Tagovi

Agro prognoza Suho i sunčano Nevrijeme Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje