Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.11.2023. 16:30

Sveta Kata, snijeg na vrata?

Poljoprivrednih radova još uvijek ima, a kako će vrijeme poslužiti, otkriva agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 4.218
  • 254
  • 2

Druga je polovica proteklog tjedna bila izuzetno topla, pa je i akumulacija topline bila za 50 posto veća od prosjeka. Dnevna temperatura zraka narasla je na istoku do 17℃, sjeverozapadu 18℃, a uzduž Jadrana i do 23℃. U cijeloj je zemlji trajanja sijanja Sunca bilo više od prosjeka. Poljodjelski su se radovi mogli nesmetano obavljati.

Početkom ovog tjedna u đenovskom se zaljevu formirala takozvana "đenovska ciklona". Oborine su uzduž Jadrana ponegdje bile obilne. Ukupno je u proteklih sedam dana izmjereno na istoku i sjeverozapadu i do 30 mm, u gorju 47mm do 64 mm, a uzduž Jadrana 18 do 62 mm oborine. Tlo je vrlo vlažno, te se duboka obrada obavlja vrlo teško.

Utjecaj navedene ciklone slabi. Oborine prestaju, ali zato uzduž obale puše bura s orkanskim udarima vjetra. Do kraja tjedna vrijeme će u većem dijelu zemlje biti suho. No, ponegdje u gorju tijekom subote ipak može pasti malo snijega. Temperatura zraka polako će opadati. Tijekom subote i nedjelje dnevna će narasti na istoku i sjeverozapadu do 10℃, a jutarnja se spustiti na -3℃.

Tijekom prve polovice idućeg tjedna dnevne će temperature zraka biti niže od 5℃, dok će se jutarnje spustiti na istoku i sjeverozapadu na 6℃, a u gorju i na -7℃. Vrijedno je naglasiti kako će pri tlu biti hladnije za 2℃ do 3℃.

Ne samo u gorju, nego ponegdje i u nizinama tijekom utorka može pasti i malo snijega, ali koji se ipak neće dugo zadržati na tlu, jer će dnevne temperature biti iznad točke smrzavanja. Vlažnost tla bit će u opadanju, te će traktori ponovno moći odlaziti na oranice obavljajući duboku obradu.

Vrijedno je istaknuti kako će najvjerojatnije sve do 10. prosinca biti hladnije od prosjeka za ovaj dio godine. Takvim vremenom bit će posebno zadovoljni oni koji namjeravaju (i smiju) obavljati svinjokolje.

Oborine, ako ih i bude do 10. prosinca bit će u vrlo malim količinama. Tlo će biti umjereno vlažno, pa ozime ratarske kulture neće trpjeti od viška vode.

I tako su pred nama hladni, ali i suhi dani. Ako osjetljivo bilje na niske temperature nije sklonjeno na toplija mjesta i ako voda iz cijevi na otvorenom nije ispuštena, savjetujemo da se to uradi što prije. Za gnojidbu vinograda i voćnjaka još uvijek nije kasno. Savjetujemo da upravo ovih dana posadite i pokoju voćku. Ostale voćke treba zaštiti od divljači.

Ne možemo, a ne spomenuti kako je u subotu blagdan svete Katarine Aleksandrijske. Kako je nekoć bilo uobičajeno da na taj dan pada snijeg, pučka izreka kaže: "Sveta Kata, snijeg na vrata". Njega će možda biti samo u gorju, a mi dragim Katama i Katarinama želimo sretan imendan!


Tagovi

Vremenska prognoza Agro prognoza Snijeg Sveta Kata Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje