Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 23.03.2024. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Temperaturni ekstremi nisu od jučer, što možemo učiniti?

Rano buđenje prirode ne utječe dobro na voćarstvo, kao ni na druge grane poljoprivrede. Umirovljeni meteorolog, Željko Lazanin, komentirao je situaciju za Osječku televiziju.

Foto: Printscreen Youtube
  • 598
  • 45
  • 0

Zadnjih godina klimatske promjene dovode do temperaturnih promjena te ove bilježimo najveće temperature u povijesti mjerenja za veljaču na globalnoj razini.

"Od 1882. godine se profesionalno prati vrijeme te treba reći kada je veljača u pitanju, prosječna temperatura koja je uobičajena je +1ºC", kaže za Osječku televiziju Željko Lazanin, umirovljeni meteorolog, dodajući kako ćemo morati mijenjati svoje životne navike i ponašanje. "To je sigurno", napominje. 

Podsjeća da je 1903. u veljači bilo +23ºC, dok je 2016. bilo -26 ºC i da su ti ekstremi ono što je zabrinjavajuće, te dodaje kako smo mi ljudi doprinijeli klimatskim promjenama kroz povećanje broja betonskih površina, krovova što, kaže, bitno mijenja okoliš i temperaturu zraka.

Izostanak snijega otežava situaciju

"U Slavoniji smo jako ovisni o snježnom pokrivaču, zato što se zaliha produktivne vlage u tlu stvara najbolje i najsigurnije kada imate snježni pokrivač koji je barem sedam dana bio u veljači, pa se postupno otapao i hranio tlo vlagom koja je dostupna kasnije svom raslinju, bilo da se radi o kukuruzu ili pšenici", navodi pojašnjavajući kako je ovih godina bilo ekstremnih situacija, što za biljni svijet nije dobro jer da bi nastupila fenološka faza, odnosno da bi se skupila određena količina topline treba dugo, a da sve to propadne dovoljna su dva sata jutarnje hladnoće.

I to je ono čemu zasad ne možemo stati na kraj.

Zasadi drvo

No svakako, kaže, promjenu na bolje može učiniti svatko od nas, tako što će se planirati prostor, odnosno tako što će se ostaviti dovoljno zelenih površina jer "koliko smo samo šuma uništili i nismo ih nadomjestili, a one su davale svoj dio u klimi, u čišćenju atmosfere te čim se to promijeni, imamo nužne promjene".

Također možemo odlučiti koji će se plinovi ispuštati u atmosferi, čime ćemo se grijati i sl…“, upozorava. 

Za kraj poručuje "Pomozite prirodi, zasadite drvo".

Više možete pogledati u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

Klimatske promjene Buđenje vegetacije Visoke temperature Voćarstvo Meteorolog Željko Lazanin


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]