Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.07.2024. 15:00

Tko želi vino piti, mora stalno u vinogradu biti

Suho, sunčano pa i vruće vrijeme pogodovat će vinogradima, voćnjacima, ali i ratarskim kulturama.

Foto: Karolina Rastija
  • 432
  • 54
  • 0

Do prije dva dana imali smo epizodu suhih, sunčanih i vrućih dana. Tijekom lipnja ukupno je u Osijeku bilo više sati sijanja Sunca od prosjeka. No, u Zagrebu je ukupno trajanje bilo jednako višegodišnjem prosjeku.

Vrijedno je istaknuti kako je u Osijeku tijekom lipnja ukupno izmjereno više oborine od prosjeka. Na sjeverozapadu Hrvatske mjesečna količina oborine za lipanj ipak je nešto je manja od prosjeka. O pojavi tuče i olujnom vjetru na istoku pa i na sjeverozapadu zemlje ne treba trošiti riječi jer su nastale štete na poljoprivrednim kulturama ponegdje katastrofalne. Razmišljanja o ponovnoj uspostavi obrane od tuče česta su tema brojnih članaka u medijima, ali povratka na "staro“ više nema.

Vjerujte nam da je sve to posljedica nastalih klimatskih promjena, a na koje se prije ili kasnije moramo naviknuti, odnosno s time nastaviti živjeti. Nitko nam neće pomoći ako si sami ne pomognemo. Kako si pomoći da štete budu manje, za sada malo tko može na to odgovoriti. Sigurno je samo to da se hrana na ovim prostorima mora proizvoditi, a kako i što proizvoditi moramo odlučiti sami.

U danima ovog tjedna neće biti vruće. Dnevne će vrijednosti temperature zraka na istoku i sjeverozapadu biti manje od 30℃. Jutarnje će se temperature spuštati na 15℃. Pojavu oborine ne očekujemo te će dani biti sunčani. Tijekom subote i nedjelje Sunce će sijati 14 sati na dan. Intenzitet UV zračenja bit će vrlo visok pa se moramo čuvati od opeklina. I zato, moramo nasiti laganu odjeći ili se mazati kremama s vrlo visokim faktorom zaštite.

Vruće će biti u subotu i nedjelju, kad će dnevne temperature biti veće od 30℃. Vruće će biti i početkom idućeg tjedna kad će noći biti tople s temperaturama iznad 20℃. Sunce će sijati i više od 10 sati na dan.

Sjetveni će sloj tla tijekom subote i nedjelje, ali i početkom idućeg tjedna biti suh. Biljke s kratkim korijenovim sustavom moraju se natapati tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslije podnevnih sati. Preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika obavljat će  se bez straha da će biti brzo isprana s lisne mase, jer se oborine ne očekuju. No, prskanja će se morati obavljati rano u jutro ili kasno poslijepodne kako ne bi došlo do paleži lisne mase.  

Na kraju moramo spomenuti staru pučku izreku: "Tko želi vino piti, mora stalno u vinogradu biti“. U vinogradu se još uvijek ima što raditi, a to je vršikanje, malčiranje te pravovremeno prskanje.    


Tagovi

Agro prognoza Suho i sunačno Dražen Kaučić Preventivna prskanja


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje