Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.08.2024. 16:00

Toplinski val se nastavlja, nisu isključeni ni lokalni pljuskovi, grmljavine pa i tuče

Dozrijevanje poljoprivrednih kultura i ove je godine ranije ne samo u odnosu na proteklih pet nego i na prošlu godinu.

Foto: Vedran Stapić
  • 373
  • 39
  • 0

Proteklih je dana bilo vrlo vruće. Tijekom podneva temperatura zraka narasla je u gorju i sjeverozapadu do 34℃, a uzduž Jadrana, ali i na istoku Hrvatske do 36℃. Noći su bile tople samo uzduž Jadrana gdje se temperatura spustila na 21℃. Preventivna prskanja vinograda protiv sive plijesni mogla su se obavljati samo u ranim jutarnjim satima kad se temperatura spustila na istoku i sjeverozapadu na 14℃.

Oborine je bilo, ali vrlo malo i to samo ponegdje. U cijeloj zemlji ukupno je izmjereno najviše 8 mm, a to je beznačajno malo s obzirom da se dnevno iz tla procesom evapotranspiracije gubilo 5 l vode po četvornom metru. Navedeni gubitak vode iz tla posljedica je što se i sjetveni sloj zagrijao do 36℃ na istoku te do 46℃ na našim otocima.

Trajanje toplinskog vala se nastavlja sigurno još najmanje pet dana. Do subote će dnevne vrijednosti temperature zraka narasti na istoku i sjeverozapadu i do 38℃. Noći će biti tople pa će se temperatura spustiti na samo 21℃. Tijekom subote i nedjelje bit će podjednako vruće. Sijanja Sunca bit će 10 do 12 sati na dan. U noći tijekom subote i nedjelje u gorju i na sjeverozapadu može biti lokalnih pljuskova, grmljavine pa i tuče.

Dakle, razdoblje trajanja toplinskog vala se nastavlja i u danima koji su pred nama. Slobodni smo napisati kako njegova pojava nije ništa novo jer smo ionako u posljednjih 10 godina svjedoci porasta temperature zraka kad su i toplinski valovi sve učestaliji. Na nama je da se na vruće dane pokušamo naviknuti i to tako da sve aktivnosti na otvorenom obavimo tijekom ranih jutarnjih sati. Prostorije u kojima boravimo moraju tijekom dana biti zatvorene i zamračene.

Podsjećamo kako korištenje ventilatora u zatvorenom prostoru gdje je temperatura veća od 35℃ nema koristi. Savjetujemo da se dnevno popije najmanje 2 l tekućine, a da djeca ne izlaze iz kuća u vremenu od 10.00 do 17.00 sati.

Ovog će tjedna akumulacija topline biti veća od prosjeka za 30 do 40% pa nas ne čudi da je i ove godine dozrijevanje svih poljoprivrednih kultura ranije u odnosu na prije samo 5 godina.

Ambrozija cvate, a mi vas želimo podsjetiti kako smo prema Naredbi o poduzimanju mjera uklanjanja ambrozije, a koja je objavljena u Narodnim novinama broj 72 iz davne 2007. godine u obavezi spomenutu biljku uništavati unutar naših okućnica. Moramo se podsjetiti kako ista proizvodi i do 8 milijuna alergenih peludnih zrnaca te osobe alergične na njih itekako pate.

I na kraju molimo Vas da ne palite vatru na otvorenom. Čuvajte se požara! Možda će ovaj apel nekome biti smiješan, ali još uvijek ima nesavjesnih ljudi koji vole paliti vatru da bi se riješili smeća oko kuća. Pohvala onima koji imaju hrabrosti kažnjavati nemar osoba koje misle samo na sebe.


Tagovi

Agro prognoza Toplinski val Dražen Kaučić Vrijeme Ambrozija


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zimska bajka. Jedno potpuno bijelo jutro u Turopoljskom lugu #RuralFoto #Priroda