Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.07.2024. 15:25

Upozorenja o toplinskom valu shvatite ozbiljno, na njivu se može i nakon 17 sati

Moramo podsjetiti da toplinski valovi obično završavaju s pojavom nevremena. Tu si vrlo malo možemo sami pomoći.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.792
  • 304
  • 1

Proteklih je dana bilo vrlo vruće. Dnevne vrijednosti temperature zraka narasle su u gorju do 31°C, sjeverozapadu 34°C, istoku 35°C, a uzduž Jadrana i do 36°C. I tako, nastavilo se trajanje toplinskog vala. Tlo na 5 cm dubine zagrijalo se na istoku Hrvatske do 39°C, a na otocima i 47°C (Komiža). Oborine je bilo samo ponegdje i to u gorju.

Tlo  je suho. Lako pristupačne vode za biljke s kratkim korijenovim sustavom sve je manje te je navodnjavanje jedina pomoć da ne uvenu. Akumulacija topline veća je od prosjeka i za 50% pa smo već danas mišljenja kako će dozrijevanje grožđa, ali i ostalog voća biti ranije sigurno i za 10 dana.

Trajanje toplinskog vala se nastavlja i u danima koji su pred nama. Do petka očekujemo da će dnevne temperature narasti na istoku i sjeverozapadu Hrvatske do 36°C, a jutarnje se spustiti na 21°C. U subota i nedjelju će biti još toplije. Suho, sunčano i vruće vrijeme bit će i u prvoj polovici drugog tjedna. Sijanja Sunca bit će i do 12 sati na dan. Stupanj opasnosti od UV zračenja će biti visok, a ponegdje i vrlo visok. Akumulacija topline ponovno će biti veća od prosjeka za 50%. No, tlo će biti vrlo suho pa se ne treba iznenaditi ako biljke s kratkim korijenovim sustavom počinju venuti.

Navodnjavanje i biostimulatori 

Savjetujemo da se navodnjavanje povrtlarskih kultura s najmanje 5 l vode po četvornom metru nastavi. Na temelju prognoziranih vrijednosti temperatura zraka Državni hidrometorološki zavod upozorava na vrlo veliku opasnost od toplinskog vala. Lijepo molimo da se navedena upozorenja shvate vrlo ozbiljno, jer uz vrlo velik stupanj opasnosti od UV zračenja zdravlje starijih osoba i djece može biti ugroženo. Molimo Vas da se izbjegava boravak na otvorenom od 10 do 17 sati.

Ako već moramo biti na otvorenom na glavi mora biti šešir s velikom obodom, odjeća mora biti lagana i prozračna, a lice namazano kremom s visokim faktorom zaštite. Tijekom dana prozori prostorija u kojima boravimo moraju biti zatvoreni. Zapamtite da korištenje ventilatorima u prostorijama gdje je temperatura veća od 35°C ne pomaže. Molimo Vas do pomažete starijim osobama na način da ih prisilite na redovito uzimanje lijekova, a koji bi se ovih dana morali čuvati na hladnijim mjestima.

Biljkama će se pomoći ne samo da ih redovito navodnjavamo, nego i poprskamo biostimulatorima. Kako bi se oko biljaka smanjio gubitak vode procesom evapotranspiracije, savjetujemo da se tlo pokrije sviježim malčem. 

Moramo upozoriti i na zmije koje nam mogu ući u kuće u potrazi za hranom. Ne zaboravite da je danas u svijetu poznato oko 3.000 vrsta zmija. Najbolja zaštita od njih je prskanje repelentima i to ona mjesta gdje njihovu pojavu očekujemo.

Nevrijeme obično slijedi nakon toplinskog vala 

I na kraju moramo vas podsjetiti da toplinski valovi obično završavaju s pojavom nevremena. Tu si vrlo malo možemo sami pomoći. Obrana od tuče koju smo u Hrvatskoj imali danas je prošlost. Zapamtite da je ona počela davne 1956. godine, kad se u organizaciji poljoprivredne službe Križevci krenulo u obranu s raketama do 1000 m. Rakete su se lansirale sa štapa. Nakon toga, odnosno 1963. počela je obrana na području Đurđevca, a 1965. u Borincima kod Vinkovaca.

Za povijest obrane od tuče u Hrvatskoj vrijedno je spomenuti 1970. Te je godine na Psunju proradio prvi radarski centar. Već iduće godine u rad sustava obrane od tuče uključen je radar kod Županje. Radarski centar Sljeme počeo je s radom 1972. Na Bilogori 1973, a 1974 radari u Varaždinu i Strušcu. Radarski centar Trema kod Križevaca počeo je s radom 1975, a Igrač kod Slavonskoga Broda 1976. Radarski centar Osijek uključen je u rad 1980. godine.  

U nadi da će ipak toplinski val proći bez većih posljedica, nastavimo s prskanjima u vinogradima i voćnjacima. U životu sve i onako prođe i ništa nije vječno. 


Tagovi

Agro prognoza Suho Sunčano Toplinski van Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.