Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.08.2023. 14:00

Uskoro promjena vremena - kada ju očekivati?

Opasnost od toplinskog vala potrajat će sve do nedjelje. Nakon toga slijedi osjetna promjena vremena. Moguća su i olujna nevremena.

Foto: Depositphotos/francofox
  • 14.081
  • 748
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila veća od prosjeka za 10 do 20 posto. Dani su bili vrući, pa je temperatura tijekom podneva narasla u gorju do 31℃, sjeverozapadu 33℃, istoku 34℃, a uzduž Jadrana do 37℃. Biljke su svakodnevno doživljavale temperaturni stres. Vrijedno je istaknuti kako su i temperature tijekom noći, ali i ranih jutarnjih sati bile vrlo visoke, te su ne samo uzduž Jadrana, nego i na kopnu bile veće od 20℃.

Vruće je bilo i životinjama koje si nikako ne mogu pomoći. Njihov apetit je oslabljen, prirast je usporen, a proizvodnja mlijeka opada.  

Moguće oluje i tuča

Oborine je proteklih dana bilo, ali tek ponegdje i to u vrlo malim količinama, pa mnoge jednogodišnje kulture trpe od nedostatka vode u tlu. Koliko je ovog trenutka važno navodnjavanje ne treba isticati, već naglasiti da mora biti redovito s najmanje 5 litara vode po četvornom metru. 

Opasnost od toplinskog vala potrajat će sve do nedjelje. Stupanj opasnosti od UV zračenja bit će na kontinentu visok, a uz Jadran vrlo visok. Ističemo potrebu korištenja krema za sunčanje faktora 50, ali i korištenje kapa i šešira, te odjeće od lana. Do nedjelje će dnevne temperature narasti u gorju do 36℃, a na istoku i sjeverozapadu do 37℃. Noći će ponovno biti tople s 20℃, pa i koji stupanj višom temperaturom.

Ne veseli da će potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak sa sjeverozapada u naše krajeve doći do prodora hladnog i vlažnog zraka. Ako će po visini zahladiti, pripremimo se na moguće olujno nevrijeme popraćeno tučom. U ponedjeljak će trajanju toplinskog vala doći kraj. Epizoda suhih dana će se prekinuti, ali za neke biljke s kratkim korijenovim sustavom prekasno. Osjetno će zahladiti, pa očekujemo da će se jutarnje temperature spusti na samo 16℃, a dnevne narasti do 22℃ ili 23℃.

Alergičari oprez

Osobe koje pate od alergija idućih bi dana morale što više boraviti u zatvorenom prostoru, ne samo zbog UV zračenja, nego i zbog ambrozije koja trenutno proizvodi i do 8 milijuna alergenih peludnih zrnaca. Savjetujemo da se odjeća i posteljina ne suše na otvorenom, nego u zatvorenom prostoru. Ako je ikako moguće treba otići na more,  jer tamo ambrozije nema. 

Naše suosjećanje s osobama koje danas pate od alergije ne znači ništa ako spomenuta biljka raste u našoj blizini, a mi je ne uništavamo. Moramo se prisjetiti kako je u Hrvatskoj na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (N.N. 72/07) kako bi se spriječilo stvaranje velike količine peludi koja izaziva alergijske reakcije. Prisjetimo se da je ambrozija kod nas prvo  pronađena u Pitomači 1941. godine, pa je narod naziva "partizankom". Da se kod ljudi osjetljivih na njenu pelud pojavi alergija potrebno je samo 20 do 30 peludnih zrnaca na jedan četvorni metar.


Tagovi

Vremenska prognoza Toplinski val Agro prognoza Vrijeme Nevrijeme Alergije Ambrozija


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje