Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.03.2024. 14:45

Uskrsni produženi vikend u dijelovima Hrvatske s temperaturama koje idu i do 26℃

Vlažnost tla će se vrlo malo promijeniti pa će ono i dalje biti suho. Evo stoga jedan način kako sačuvati vlagu u tlu nakon sadnje povrtlarskih kultura, ali i loznih cijepova pa i lončanica.

Foto: Karolina Rastija
  • 610
  • 24
  • 0

Proteklih sedam dana ponovno je bilo toplije od prosjeka. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka u cijeloj Hrvatskoj za 50 do 60 posto. Tijekom dana temperatura zraka narasla je u gorju do 19℃, uzduž Jadrana te na sjeverozapadu do 20℃, a na istoku i do 24℃.

Nažalost, prošle je srijede tijekom jutarnjih sati bilo i pojave mraza. Temperatura zraka se pri tlu spustila u Krapini na -3℃, Zagrebu -4℃, Križevcima i Belom Manastiru -6℃, Osijeku -7℃, a u Varaždinu na -8℃. Šteta od spomenutih temperatura sigurno ima! Oborine je bilo u cijeloj zemlji. Ukupno je izmjereno na istoku 7 mm do 10 mm, sjeverozapadu i u gorju 20 mm do 30 mm, a uzduž Jadrana 4 mm do 22 mm oborine. Upravo zato, tlo je na sjeverozapadu i vrlo vlažno, a na istoku još uvijek suho. 

Pred nama su suhi i sunčani dani. Do kraja tjedna dnevne će vrijednosti temperatura, a pogotovo u subotu, nedjelju i ponedjeljak biti u porastu. Očekujemo kako ponegdje tijekom subote i nedjelje, ali i u ponedjeljak dnevne vrijednosti na istoku i sjeverozapadu uz obilje sijanja Sunca mogu narasti i do nevjerojatno visokih 26℃. Akumulacija topline bit će ponovno veća od prosjeka za ovo doba godine.

Vrijedno je istaknuti kako je ove godine nastup fenofaza rasta i razvoja mnogih biljaka počeo i dva tjedna ranije. Vinova loza je u fazi vunastog pupa, a ponegdje i otvaranja pupova pa su vinogradari morali provoditi prskanja protiv loznih grinja šiškarica te crne pjegavosti. Rast korova za ovaj mjesec je neuobičajeno vrlo intenzivan te se u vinogradima i voćnjacima mora što prije obavljati tretiranje herbicidima, malčiranje ili plitka obrada tla. Savjetujemo da se korovi ne pale, jer otvoreni plamen vrlo lako izbjegne našoj kontroli.

U tijeku je postavljanje sustava za navodnjavanje i rahljenje tla namijenjenog za sjetvu i sadnju povrtlarskih kultura uzgajanih na otvorenom. Staklenici i plastenici moraju se tijekom dana provjetravati.

Ljubitelje boravka u prirodi upozoravamo kako će u danima koji dolaze sadržaj peludi breze u zraku biti vrlo visok te će sve alergijske osobe imati tegobe. 

Mali savjet za čuvanje vlage 

Vlažnost tla u idućih sedam dana vrlo malo će se promijeniti, pa savjetujemo da se prije sadnje ili sjetve povrtlarskih kultura pravovremeno stavi u funkciju sistem za navodnjavanje.

Ovom prilikom želim Vas upoznati s načinom kako sačuvati vlagu u tlu nakon sadnje povrtlarskih kultura, ali i loznih cijepova pa i lončanica. Dakle, kad se iskopa jamica za sadnju u nju se stavi mali komad dječje pelene za dijete od 4 do 9 kg. Na pelenu ide malo zemlje, a onda korijen biljke. Navedeni komad pelene čuvat će tlo vlažnim, a ujedno i sprječavati istjecanje vode.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Iznadprosječno toplo Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.